A Sóstó ZOO lett Európa egyik legjobb állatkertje

Sikeres évet zárt a Nyíregyházi Állatpark: 430 ezer vendége volt 2015-ben, nagyon sok kisállat született, és rangos elismerést is kapott.

Anthony Sheridan független angol állatkerti elemző alapítványa Euróba több mint 100 állatkertjét minősítette 40 szempont alapján, 3 kategóriában (500.000 látogató alatti, 500.000 látogató feletti, és 1.000000 látogató feletti). A saját kategóriájában a Nyíregyházi Zoo kapta a legtöbb pontszámot két dán állatkerttel holtversenyben.

Ezek a kategóriák nem az állatkertek méretére utalnak, hiszen a Nyíregyházi Állatkert a maga 35 hektárjával és több mint 5000 állatával nagynak számít, hanem a látogatószámot, mint objektív mérőszámot használja, hiszen a látogatószám generálta bevételek meghatározzák egy-egy állatkert lehetőségeit.

 

A Nyíregyháti Állatpark kedvencei
Galéria: Nyíregyházi Állatpark 2015
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A nyíregyházi park nemcsak a leglátogatottabb vidéki állatkert és Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye, hanem a város lakosságszámához viszonyítva a leghatékonyabban működő állatkert is Magyarországon. Ha ehhez még azt is hozzá tesszük, hogy a működéséhez nem használ fenntartói támogatást, hanem saját magát tartja el, mint gazdasági vállalkozás is eredményes a magyar állatkertek között.

 

Afrikai elefántbébi és közel 200 kisállat született

 

Idén is szép számmal volt szaporulat, összesen 173 állatcsemete látott napvilágot. Az idei év sztárja az afrikai elefántborjú volt. A vendégek az elejétől fogva végigkísérhették fejlődését, még nevet is a látogatók javaslataiból választottak gondozói. Kito—mely szuahéli nyelven féltett gyermeket és drága kincset jelent- kiváló egészségnek örvend.

Broutille, a törpevíziló mama is büszkén figyeli hogy úszik pár hónapos borja a park víziló tavában. Ő a második törpevíziló borjú, mely ebből a rendkívül veszélyeztetett fajból Nyíregyházán látta meg a napvilágot. Az északi–tengeri borjúfóka-család idén is szaporodott, Bonifácnak a látogatók adták a nevet és nagyon várja már az idei hóesést. A 15 fős rénszarvas családnál egy hét alatt 4 borjú született.

A két szibériai tigriskölyök, Katja és Vladim is szépen növekszik, 1 hónaposan 4 kg testsúlyúak voltak, de ivarérett korban pár év múlva akár 300kg-osak is lehetnek majd.

Az ide látogatók nagy kedvencei a csíkos farkú katták és a sárgaszakállas makik voltak. A kicsiket testközelben is megtekinthették, hiszen a makierdőkbe bárki beléphetett s közöttük sétálhatott a tavaszi és nyári időszakban.

 

Viktória ház bizarr állatokkal

 

A Viktória ház a különleges és bizarr külsejű állatok gyűjteménye. A vendégek bepillantást nyerhetnek a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász család és a felettük élő halálfejes majmocskák életébe.

 

Az egyik legnépszerűbb lakó
Galéria: Nyíregyházi Állatpark 2015
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be a, a látogatók láthatnak ázsiai és afrikai fajokat is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll, ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már 4 tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.

A több mint 430 ezer vendég nem csak egy egyszerű állatkerti élményt kapott idén, hiszen a szerencsések több állat születését is végignézhették.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek