Ingyen mehet állatkertbe, ha gepárdnak festi az arcát

  Legalábbis a Nyíregyházi Állatpark a nemzetközi gepárdnap alkalmából azt találta ki, hogy ma ingyen belépőt osztogat azoknak, akik gepárdnak festik arcukat vagy gepárd maszkot viselnek.

    

  Fotó: Nyíregyházi Állatpark

  A Nyíregyházi Állatpark fontos küldetésének tartja a fajmegőrzést és az oktatást, ezért csatlakozott a december negyedikei Nemzetközi Gepárd Naphoz. A park hivatalos Facebook oldalán a kérésnek megfelelően mai napon megváltoztattuk a borítóképet, és minden órában érdekesség olvasható ezekről az ikonikus állatokról - olvasható a közleményben.

  A gepárd eredetileg egész Afrikában elterjedt és Ázsiában az Arab-félszigettől India déli részéig élt. Veszélyeztetett faj, régebben tömegesen vadászták bundájáért, ma élőhelyének beszűkülése és zsákmányállatai számának csökkenése okozza a legnagyobb gondot.

  A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, az ázsiai alfaja pedig kihalóban van. Afrikában is mindössze 10 000 egyed él belőle a szabad természetben. A többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Mancsain csak félig visszahúzható karmok vannak, ez a legfontosabb vonás, amely megkülönbözteti a többi macskafélétől. A vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, és segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben. Nemének tudományos neve, az Acinonyx, görögül azt jelenti „nem mozgó karom", míg a fajnév, jubatus, jelentése latinul „sörényes".

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!