Így udvarol Ali, a Nyíregyházi Állatpark szerelmes aligátora

Különleges felvételt készítettek a párjának udvarló mississippi aligátorról. Úgy tűnik, Alinak van esélye a kapcsolatra.

 

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta: az Ali névre hallgató hím hanggal, testtartással és hátának rezegtetésével jelezte párjának közeledési szándékát.

A sötétszürke-fekete színű állat teste elejét emelte ki a vízből, és jól hallható dörmögés-dorombolásszerű hangot adott ki, majd újra és újra félig alámerült. Hasonló jelekkel fogadta a közeledést a nőstény is, ami azt jelzi, kedvelik egymást.

 

A szóvivő megjegyezte: az aligátor, ha meglát egy embert, így a gondozóját is, mindig abbahagyja az udvarlást. Emiatt eddig csak messziről hallhatták az állat párzás előtti hangadását, ezért egy kihelyezett kamerával próbálták azt megörökíteni.

A hüllők közé tartozó mississippi aligátor (Alligator mississippiensis) elterjedt az Amerikai Egyesült Államok dél-keleti részének mocsaras területein, ma már nem veszélyeztetett faj. Bőréért tenyésztik is.

A hím 4,6 méter hosszúra, 450 kilogrammosra is megnő, míg a nőstény kisebb, 3 méteres.

A mississippi aligátor nősténye korától függően 25-60 tojást rak egy növényekből készített egy méter magasságú fészekbe. A szülőpárok őrzik a tojásokat, majd együtt is védik a két-három hónap múlva kikelő aligátorokat.

Révészné Petró Zsuzsa kiemelte: kíváncsian várják, hogy a megörökített aligátor-udvarlás után az állatpark Viktória-házában élő pár rak-e fészket és tojásokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek