Aztán hangyász hátán lovagoló bolíviai mókusmajmot látott-e már?

Különleges apróságot láthatnak a Nyíregyházi Állatpark vendégei, ha elsétálnak a Dél-Amerika világát bemutató Viktória házba. A bizarr külsejű sörényes hangyászokkal társbérletben élő mókusmajmoknál ugyanis apróság született.

Az országban csak itt élő tenyészcsapat egyhónapos utódjának ivarát még nem lehet tudni, hiszen napjait anyja vagy csapattársai hátán tölti, hamarosan azonban elkezd majd ismerkedni a külvilággal.

Galéria: Halálfejes majmocska született NyíregyházánFotó: Nyíregyházi Állatpark

A 170 napnyi vemhesség után világra jött kölyök jelenleg anyatejjel táplálkozik, de nemsokára kóstolgatja majd a jórészt lédús gyümölcsökből és gerinctelenekből álló szilárd takarmányt is, az anyatejet azonban majd csak 6-7 hónapos korában hagyja el.

A Nyíregyházi Állatpark ötezer állata közül az egyik legmozgékonyabb csapat a mókusmajmoké, és azon kevés fajok egyike melyek felnőtt korukban is szívesen játszanak, bolondoznak. A Dél-Amerika élővilágát bemutató kifutóban például előszeretettel ugrálnak a sörényes hangyász hátára is, és mindig elcsennek egy kis eleséget is nagytestű szomszédaiktól.

Galéria: Halálfejes majmocska született NyíregyházánFotó: Nyíregyházi Állatpark

A bolíviai mókusmajom az állatkertekben jóval gyakoribb közönséges mókusmajom közeli rokona, fekete "sapkája" különbözteti meg tőle. Halálfejes majmoknak is nevezik őket jellegzetes arcmaszkjuk miatt, de bohókás természetükhöz a mókusmajom elnevezés jobban illik. Az esőerdők lakói, elsősorban a lombkorona szinten mozognak, de időnként lejönnek a talajra is.

A kommunikációjukban nagy szerep jut a szaglásnak, a tenyerükbe és lábukra vizelve hagynak szagnyomokat az ágakon. Mint a sűrű erdőkben élő állatok többsége, a mókusmajmok is különféle hangjelekkel tartják egymással a kapcsolatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek