Gondozói tartják életben a bébipandát

  Csak nagyobbik kölykéről hajlandó gondoskodni a washingtoni állatkert ikreket szült óriáspandája, és nem engedi, hogy gondozói rendszeresen kicseréljék a kölyköket, hogy a nőstény mindkettőt táplálhassa.

   

  A 17 éves nőstény Mej Hsziang mesterséges megtermékenyítés után szült ikreket szombaton, írja az MTI. Egyikük súlya 86,3 gramm, a másiké 138 gramm. A vadonban élő óriáspandák általában nem gondoznak ikreket, csak egyetlen utóddal törődnek, a másikat veszni hagyják.

   

  Galéria: Gondozói tartják éleben a bébipandátFotó: Handout / Europress / Getty

  Az elmúlt évtizedben azonban kínai pandabiológusok kifejlesztettek egy módszert, amelynek segítségével fel lehet nevelni ikreket is: pár óránként cserélgetik az anyánál a bocsokat. Amíg az egyiket szoptatja és dajkálja, a másikat inkubátorban tartják.

  A Smithonian Nemzeti Állatkert gondozói szombat óta követték ezt módszert Mej Hsziang esetében, négy óránként cserélgették a csemetéket, ám hétfőtől az anya csak nagyobbik kölykéről hajlandó gondoskodni. "Mej Hsziang nem hajlandó részt venni a pandacsoport erőfeszítéseiben hétfő délután óta. Csak nagyobbik kölykét fogadja el" - közölte az intézmény.

  A kisebbről, amelynek jó a hangulata, a gondozók gondoskodnak, inkubátorban tartják és cumisüvegből etetik, ám aggódnak amiatt, hogy testsúlya ingadozik. A kölyök antibiotikumot is kap. Emésztése, vizelet, széklete is rendben van, és nem észleltek nála légzési problémákat - olvasható a közleményben.

  Az anya által gondozott nagyobb kölyköt csak megfigyelni tudják, de a gondozók szerint minden rendben van nála, Mej Hsziang gondosan táplálja őt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!