Skarlát íbiszek keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Skarlát íbiszek keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A Vadaspark valóságos repülő ékszerei a skarlát íbiszek, amelyek csapata különböző német állatkertekből érkező madarakból állt össze. A csapatban idénre kialakultak a párok, sőt, a kihelyezett kosárkákba fészket is raktak. Három fészekben „termett" végül egy-egy tojás, amelyek rendre ki is keltek, így három fiókával gyarapodott a csapat - írja oldalán a Szegedi Vadaspark.

Endrédi Lajos / zooszeged.hu

 A skarlát íbiszek tenyésztése komoly szakmai sikernek számít. Élénk az érdeklődés a szegedi szaporulat iránt, és már meg is van az az állatkert, amely majd fogadja őket. A skarlát íbiszek Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek a kolóniái. A csodálatos skarlát színüket olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Állatkertekben ezt speciális takarmánnyal pótolják, hogy ne legyenek fakók.

A kolóniákon belül összeállt párok viszonylag egyszerű fészket raknak, egy-három tojásukat 19-23 nap alatt költik ki. A hím és a tojó együttműködése nem ér véget a tojásrakással, később is együtt nevelik a fiókájukat. A jövevények - hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára - sötét színűek, csak két-három évesen válnak élénk színűvé. A skarlát íbiszek még nem számítanak veszélyeztetettnek, de aggodalomra ad okot, hogy a létszámuk folyamatosan csökken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek