Ön is szívesen cserélne most ezzel a borjúfókával?

Ön is szívesen cserélne most ezzel a borjúfókával?

Bemutatták a közönségnek a július 30-án született borjúfókát a Szegedi Vadasparkban – írja az MTI. A kis fóka még csak egy hetes, de már vígan úszkál a park nagy medencéjében, és ügyet sem vet a kánikulára. Mi is szívesen lennénk most a helyében.

Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója elmondta, hogy két éve az új fókabemutató megnyitásakor igyekeztek olyan csapatot kialakítani, amelyik képes szaporodni. A munka pedig sikerrel is járt: a hétesztendős nősténynek, Angie-nek és az egy évvel idősebb hímnek, Hagarnak most kicsinye született.

Angie és kölyke
Galéria: Borjúfóka
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 Angie vemhességének utolsó időszakát a medence egy sekély, elkülönített részén töltötte, mivel az éppen megszülető borjúfóka kölykök még túl gyengék ahhoz, hogy a mély vízbe esve visszakapaszkodjanak a szárazföldre, így meg is fulladhatnak. Angie kölykét végül július 30-án délután hozta a világra, akinek a nemét még nem tudják biztosan, de feltételezik, hogy nőstény. Szerencsére Angienek van elég teje, ezért a kölyök már az első héten sokat erősödött és már be is engedhették anyjával együtt a fókabemutató nagy medencéjébe.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán partközeli, kevésbé sós vizeiben őshonos borjúfókák a leggyakoribb fókafajnak számítanak. Régebben húsukért és zsírjukért vadászták őket, de sajnos még ma is sok példány sérül meg vagy pusztul el, amikor beleakad a halászhálókba. A kifejlett példányok tömege akár 170 kiló is lehet, testhosszuk pedig akár a két métert is elérheti. A faj egyedei a természetben halakkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkoznak, az állatkertekben pedig heringet és tintahalat kapnak.

Még csak egy hete született, de máris rengeteget nőtt
Galéria: Borjúfóka
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 A fókák a szárazföldön nehézkesen mozognak, a vízben viszont annál fürgébbek. Idejük nagy részét táplálékkereséssel töltik: egy nap akár 4-8 kiló halat is elfogyasztanak. A faj a párzási időszakon kívül magányosan él, a nőstények 2-6, a hímek pedig 3-7 éves korukban válnak ivaréretté. A borjúfókák vemhessége 320 napig tart, és általában egy utódot hoznak a világra, miután az anya 4-6 hétig szoptatja kicsinyét.

Kattintson a képekre és a galériánkban még több cuki fotót talál a fókaborjúról!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek