Így élik túl a kánikulát a hazai állatkertek lakói

  Dagonyázás, klimatizált barlang, zuhanyzás és jégbe hűtött gyümölcsök segítenek az állatoknak átvészelni a hőhullámot Budapesttől Miskolcon át Veszprémig.

  Nem léptek életbe külön óvintézkedéseket a budapesti állatkertben

  Nem léptek életbe külön óvóintézkedések az állatokra vonatkozóan a kánikula miatt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az esetleges problémákra pedig fel vannak készülve – mondta el az MTI-nek Sós Endre, a budapesti intézmény állatorvosa csütörtökön.

  A szakember hozzátette, hogy az állatkertben megtalálható fajok többsége a mérsékelt égövi vagy trópusi, szubtrópusi területekről származik, így számukra nem szokatlan jelenség a 30-40 Celsius fokos meleg. Jelenleg nem is élnek olyan állatfajok – például jegesmedve – az állatkertben, amelyek különösen érzékenyek lennének a hőségre. Inkább a hirtelen lehűlés, hideg időjárás idején fellépő fűtési problémák esetén lenne szükség a megszokottól eltérő intézkedésekre.

  Galéria: Így élik túl a kánikulát a hazai állatkertek lakóiFotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

  "Nagyon lényeges, hogy az állatok maguk választhassák meg a komfortzónájukat, menedéket lelhessenek az extrém meleg elől" – hangsúlyozta Sós Endre. Elmondása szerint a kifutók úgy vannak kiépítve, hogy az állatok szabadon mozoghassanak, találhassanak maguknak napfénytől védett árnyékos helyeket, valamint a víz közelségét igénylő fajok – többek között a medvék és szibériai tigrisek – lakhelyeinek része a medence is.

  Egy-egy állatfaj beszerzésekor, lakhelyük kialakításakor komoly hangsúlyt fektetnek a megfelelő helyszín kiválasztására, például a Himalája lejtőin őshonos, hőséget nem kedvelő kispandák kifutója a Nagyszikla oldalában, az állatkert egyik legjobban parkosított, árnyas részén kapott helyet. Sok állatnál, így például az elefántok és orrszarvúak esetében is a napi rutin részét képezi a zuhanyoztatás, azonban ezt sem alkalmazzák a megszokottnál többször a mostani hőség idején – magyarázta Sós Endre.

  A szakember hozzátette: az állatkert lakóinak egészségét napi szinten ellenőrzi az intézmény három állatorvosa, akik az előre eltervezhető beavatkozásokat – például a bármilyen okból történő befogást és áttelepítést – igyekeznek nem a hőségre időzíteni.

  Mint fogalmazott, természetesen előfordulhat, hogy a szokatlan meleg egy-egy fiatal vagy idősebb állat egészségét jobban megterheli, ilyenkor az elkerülhetetlen egészségügyi beavatkozások elvégzését a korahajnali és a későesti órákra tervezik. "Az esetleges problémákra fel vagyunk készülve, rutinból tudjuk orvosolni az ilyen helyzeteket" – hangsúlyozta Sós Endre.

  Jeges csemegék, klimatizált barlang hűsíti a Nyíregyházi Állatpark lakóit

  A csaknem harminc hektáros tölgyerdő árnyékos helyei, jeges finomságok és többek között klimatizált barlang segít elviselni a napok óta tartó hőséget a Nyíregyházi Állatpark lakóinak. Révészné Petró Zsuzsa, a park sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a sóstógyógyfürdői látványosság meleg elleni legnagyobb fegyverét a területén lévő Sóstói-erdő jelenti, amelynek magas fái alatt találnak menedéket az állatok. A gondozók emellett naponta többször ellenőrzik az itatókat és az abban lévő víz mennyiségét.

  Galéria: Így élik túl a kánikulát a hazai állatkertek lakóiFotó: Nyíregyházi Állatpark

  A park rendelkezik dagonyázóhelyekkel és vizes medencékkel is, előbbit különösen a vastagbőrűek kedvelik, mivel a sár védelmet nyújt a napsugarak és az élősködők ellen – tette hozzá a sajtóreferens. A főemlősöket jeges csemegékkel kínálják, az elefántokat naponta többször tömlőből locsolják meg, emellett külön figyelmet fordítanak az Ócenárium akváriumainak vízhőmérsékleteire, egyes hajfajták ugyanis érzékenyek a víz túlmelegedésére.

  A jegesmedvéknek klimatizált barlangjuk van, de a gondozók tapasztalatai szerint a medvéknek nem okoz nagyobb gondot a meleg, mivel eleve parkban született állatként ezt szokták meg. Az állatok ekkora melegben reggeltől délelőtt tizenegy óráig, és délután négy órától aktívabbak, célszerűbb tehát ezt az időszakot kihasználni az állatpark meglátogatására.

  A veszprémi állatkertben zuhannyal óvják a dromedárt a hőségtől

  A napok óta tartó hőség miatt különös gondoskodást igényelnek az állatok a veszprémi állatkertben, a dromedárt napi többszöri zuhanyoztatással óvják a forróságtól – tájékoztatta az MTI-t az állatkert igazgatója.

  Galéria: Így élik túl a kánikulát a hazai állatkertek lakóiFotó: Gege / Veszprémi Állatkert

  Török László elmondta, hogy az ilyen szélsőségesen meleg időjárás elviselése még a hőséget jól tűrő állatoknak is kihívást jelent, a dromedár és az ecsetfülű disznó például napi zuhannyal vészeli át a forróságot.

  A három fiatal elefántbika, Nuka, Dinkar és Félix idejük nagy részét a külső kifutójukon található, hűs vízzel teli medencéjükben töltik, az uhu költőpár pedig az itatóvízben ülve vészeli át ezeket a napokat – fűzte hozzá az igazgató.

  A nagy meleg miatt az állatok könnyebben emészthető, diétás takarmányt kapnak, és jóval több folyadékot, mint egy átlagos hőmérsékletű napon – közölte Török László. Hozzátette: a látogatóknak az állatkert három pontján páraventillátort szereltek fel.

  Dagonyázással hűsolnek a miskolci állatkert lakói

  Dagonyázással, sajátos zuhanyozással is hűsölnek a Miskolci Állatkert és Kultúrpark lakói. Az állatok közül egyébként sokan jól tűrik a hőséget, a korábban vadasparknak nevezett létesítmény ugyanis természetes, erdei környezetben található a Bükkben, a Csanyik-völgyben.

  Galéria: Így élik túl a kánikulát a hazai állatkertek lakóiFotó: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

  Veress Tamás, az öt kontinens több mint 120 állatfajának majdnem 700 egyedét bemutató állatkert és kultúrpark gyűjteményi vezetője arról számolt be, hogy főleg az északi sarkkör vidékén honos rénszarvasok és az Ausztrália füves területeinek, szavannáinak, eukaliptuszerdőinek, bozótosainak lakói, az emuk kedvelik, ha locsolják őket. A szarvasok érthetően nem a 30-40 fokos hőséghez szoktak, míg az emuk vastag tollazatuk miatt szenvednek a nagy melegben.

  Hűsölnek a vaddisznók, a bivalyok is, számukra iszapfürdőt alakítottak ki, naphosszat dagonyázhatnak. Veress Tamás azt is elmondta: a hőség miatt különösen odafigyelnek az állatok etetésére, itatására.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!