Elefántokkal élnek társbérletben az antilop gidák

Elefántokkal élnek társbérletben az antilop gidák

Egy héten belül öt indiai antilop gida látta meg a napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban. A kis gidákkal együtt 15 főre bővült az Ázsia élővilágát bemutató kifutó antilop állománya - írja közleményében a sóstógyógyfürdői állatkert.

 

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A három ázsiai elefánttal évek óta társbérletben álló apró termetű, de annál fürgébb csorda jelenleg egy vezérbikából, kilenc ivarérett antiloptehénből és öt gidából áll. Az elefántokkal közös tartás célja hogy inger gazdagabbá tegyék az intelligens ormányosok környezetét és, hogy a látogatók is megfigyelhessék, milyen békésen tudnak egymás mellett élni a törpe és az óriás növényevők.

Az indiai antilop egyike annak a kevés antilopfajnak, amelynek nősténye és hímje lényegesen különbözik egymástól. A nőstények és a fiatal állatok sárgásbarna színűek, míg a kifejlett hímek csokoládébarnák. A hímeknek 60 centiméter hosszúságot is elérő csavarodott szarvuk van. Mindkét ivar szemkörnyékét világos gyűrű keretezi. Az indiai antilop kis számban India szinte teljes területén előfordul, kivéve a hegységeket és a nedvesebb területeket. Becslések szerint valaha mintegy 4 millió egyed élt a földrésznyi ország síkságain, mára viszont csupán tízezer maradt belőlük. A fajt a vadászat és élőhelyének pusztulása egyaránt veszélyezteti.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek