Hófehér oroszlán az új falkavezér Nyíregyházán

Hófehér oroszlán az új falkavezér Nyíregyházán

A Nyíregyházi Állatparkban él az országban a legtöbb oroszlán, ráadásul mindennapjaikba szinte rácsok nélkül lehet betekinteni, hiszen csak egy vizesárok választja el őket a vendégektől. Az állatkert oroszlánfalkája nemrégiben vezér nélkül maradt, mivel 2014 telén húszévesen elpusztult Elek, a hímoroszlán. Most azonban a másfél éves, eddig külön kifutóban élő Inkosi felnőtt a feladathoz, azaz a falka élére állt. Az idősebb nőstények kisebb harcok után elfogadták az új uralkodót – írja közleményében az állatpark.

A világon csak ötszáz van belőlük, közülük kettő NyíregyházámFotó: Nyíregyházi Állatpark

Inkosi azonnal felismerhető a falkában: világos színe miatt kiválik a többi közül. A ritka dél-afrikai/krugeri oroszlán alfajhoz tartozik, mely Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén él. A világos szín valószínűleg a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi.

Az utódok egyébként csak akkor lesznek fehéres színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel. Inkosinak a normál színezetű oroszlánhölgyek mellett van egy világos színű menyasszonya is, Binti, így Nyíregyházán is várható, hogy lesz fehér kölyök.

Eredeti élőhelyükön az őslakosok a fehér oroszlánokat, nagy becsben tartják, az isteni világ közvetlen küldötteit tisztelik bennük. Élőhelyük neve, Timbavati azt jelenti, „a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek." A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyv megjelenése után. Ettől kezdve viszont értékes vadásztrófeává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. Napjainkban állatkertben és rezervátumokban élő egyedek száma nem éri el az ötszázat. Közülük kettő is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek