Halálos lakók költöztek a Nyíregyházi Állatkertbe

  Halálos lakók költöztek a Nyíregyházi Állatkertbe

  Színpompás fajokkal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark kétéltű állománya: különleges nyílméregbékák érkeztek a kétéltűeket és hüllőket bemutató „Hüllő oviba" – jelentette be a Sóstó ZOO.

  A Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben élő parányi békák a világ egyik legmérgezőbb állatai, mivel bőrváladékuk erős méreganyagot, neurotoxint tartalmaz, amely az idegrendszerre hat. Egyes fajaikat (pl. a rettenetes nyílméregbékát) a legmérgezőbb gerincesek között tartják számon, ugyanis egy milligramm méreg már elegendő tízezer egér, vagy tíz-húsz ember halálához. A nyílméregbéka elnevezés a dél-amerikai törzsek indiánjaitól ered, akik az állat bőréből kinyert méreggel bekent nyilakkal vadásznak. A mérget azonban nem a béka termeli, az az általa elfogyasztott mérgező ízeltlábúakból származik, ami végül a bőrében koncentrálódik. A terráriumban tartott állatok kedvenc eledele viszont apróbb rovarokból, muslicákból, szúnyogokból, fiatal tücsökből és viaszmoly lárvákból áll, s mivel ezek nem tartalmaznak mérgeket, a békák bőrében sem halmozódik fel méreganyag.

   

  Fotó: Sóstó Zoo - Nyíregyházi Állatpark

  A nyílméregbékák érzékeny állatok, ezért terráriumukban élőhelyükhöz hasonlóan állandó, 80-90 százalékos páratartalmat és 23-28 Celsius-fokos hőmérsékletet kell biztosítani. Méretük egy és hat centiméter között változik, színűk és mintázatuk fajonként változó, de a legtöbb esetben fekete, narancs, kék, vagy sárga színűek. A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három különleges fajt mutatnak be: a festetthátú, a kék és az arany nyílméregbékát.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!