Elefántürülékből készíthetünk papírt a prágai állatkertben

  Elefántürülékből készíthetünk papírt a prágai állatkertben

  Ázsiai mintára a prágai állatkertben is papírt gyártanak az elefántok ürülékéből - írja az MTI.

  Srí Lankán régi hagyománya van az elefánttrágya efféle hasznosításának. A pinnawalai elefántmenhely, ahonnan nemrég két nőstény elefánt érkezett Prágába, nemcsak belépődíjakból, hanem az elefántürülékből gyártott papír eladásából is fedezi működését. Az észak-morvaországi Velke Losiny papírgyárával együttműködve a prágai állatkert ezen felbuzdulva már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt is létesítenek az intézmény területén.

  A papírkészítéshez az elefánttrágyát átmossák és megszárítják, majd alaposan felfőzik és újra megszárítják. Utána feldarabolják, újra beáztatják, majd megszárítják, végül papírt sajtolnak belőle. A manufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamattal és maguk is készíthetnek papírt elefántürülékből.

  A prágai állatkert kiselefántja Fotó: Travel via Italy / flickrForrás: Travelo

   Az állatkertet működtető prágai önkormányzat 2,5 millió koronával (28 millió forinttal) támogatja az állatkerti papírgyártást, az állatkertben pedig nyolc ázsiai elefánt "termel" alapanyagot a tervezett papírgyártáshoz. Más európai állatkertek is dédelgetnek egyébként hasonló terveket, Zürichben például már el is készült a műhely, bár egyelőre még nem működik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!