Elefántürülékből készíthetünk papírt a prágai állatkertben

Elefántürülékből készíthetünk papírt a prágai állatkertben

Ázsiai mintára a prágai állatkertben is papírt gyártanak az elefántok ürülékéből - írja az MTI.

Srí Lankán régi hagyománya van az elefánttrágya efféle hasznosításának. A pinnawalai elefántmenhely, ahonnan nemrég két nőstény elefánt érkezett Prágába, nemcsak belépődíjakból, hanem az elefántürülékből gyártott papír eladásából is fedezi működését. Az észak-morvaországi Velke Losiny papírgyárával együttműködve a prágai állatkert ezen felbuzdulva már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt is létesítenek az intézmény területén.

A papírkészítéshez az elefánttrágyát átmossák és megszárítják, majd alaposan felfőzik és újra megszárítják. Utána feldarabolják, újra beáztatják, majd megszárítják, végül papírt sajtolnak belőle. A manufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamattal és maguk is készíthetnek papírt elefántürülékből.

A prágai állatkert kiselefántja Fotó: Travel via Italy / flickrForrás: Travelo

 Az állatkertet működtető prágai önkormányzat 2,5 millió koronával (28 millió forinttal) támogatja az állatkerti papírgyártást, az állatkertben pedig nyolc ázsiai elefánt "termel" alapanyagot a tervezett papírgyártáshoz. Más európai állatkertek is dédelgetnek egyébként hasonló terveket, Zürichben például már el is készült a műhely, bár egyelőre még nem működik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek