Mától látogatható Dalma, a tapírlány

  Mától látogatható Dalma, a tapírlány

  Már a látogatók is találkozhatnak a tapírcsikóval, amely tavaly decemberben született a Szegedi Vadasparkban. Az egy hónapos nőstényt a Dél-Amerika ház üvegablakain keresztül figyelhetik meg az érdeklődők – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

  A Tisza-parti város állatkertje számít Magyarországon a legsikeresebbnek a közönséges tapírok tenyésztésében. Jenny és Sámson, a Szegeden nevelt tapírpár 2002 óta összesen tíz utódnak adott életet. Jenny legutóbbi kicsinyét, egy nőstény csikót december 15-én hozta világra. A jövevény gondozóitól a Dalma nevet kapta.

   

  Dalma 2014 decemberébenFotó: Lajos Endredi / Szegedi Vadaspark

  A közönséges tapírt fajmegmentési program keretében tartják az állatkertek, szaporításuk sikeres. Vadon azonban egyre kritikusabb a faj helyzete, melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorol. Az élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti leginkább.

  A tapírok a legnagyobb termetű dél-amerikai emlősök, de az Óvilágban is él egy fajuk, a nyerges mintázatú ázsiai tapír. A páratlanujjú patások közé tartoznak, így a lovak és az orrszarvúk rokonai, azok ősi formáira emlékeztetnek. Bár lomha mozgásúnak tűnnek, nagyon gyorsan futnak, képesek nagyot ugrani, és nemcsak szeretik a vizet, hanem gyakran búvárkodnak is. Fogságban 30-35 évig is elélhetnek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!