Több tonnás menyasszony Nyíregyházán

  Több tonnás menyasszony Nyíregyházán.

  Újabb indiai páncélos rinocérosz érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A 3 éves Berlinben született 2 tonna súlyú, Aruna nevű nőstény az Európai Fajmegmentési Program keretében került a park tenyészállományába. Az állatkertek legnagyobb ritkaságai közé tartozik ez a faj, Európában csak mindegy 50 állat él, köztük most már 3 egyed a Nyíregyházi Állatparkban.

  Az indiai orrszarvú , a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1.8-2.7 tonna is lehet. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet - ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Latin neve elárulja (Rhinoceros unicornis) hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

  A faj egyike a legveszélyeztetettebb élőlényeknek, természetes élőhelyén Indiában, Nepálban, Bangladesben és Pakisztán északi részén --állományát alig 2000 egyedre becsülik. Megfogyatkozásának legfőbb oka életterének csökkenése, valamint kegyetlen vadászata. Bár hivatalosan mindenütt védelmet élvez, a feketepiacon nagy a kereslet az orrszarv iránt, ugyanis ebből állítják elő Közel-Keleten a dzsambija nevű, hagyományos tőr nyelét, valamint a távol-keleti gyógyászatban gyógyhatást tulajdonítanak orrszarvának.

  A 4 tonna súlyú menyasszony Galéria: Több tonnás menyasszony a Nyíregyházi ÁllatparkbanFotó: Nyíregyházi Állatpark

  Éppen ezért az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot (EEP – Európai Fajfenntartó Tenyészprogram) hívott életre a faj összehangolt zárttéri szaporítása céljából. A 3 éves kitűnő vérvonalú nőstény ennek keretében került a berlini állatkertből Nyíregyházára, ahol ideálisak a tartási körülmények s a már itt élő tenyészpárhoz csatlakozhatott.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!