Megszámolják a magyar gólyákat

  Hétezernél is több a gólyafészek országszerte, most önkénteseket keresnek a felmérés szervezői.

  Júniusban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai nekikezdtek az ország fehér gólyáinak felméréséhez. Az MME szerint ha az időjárás változatlan marad, nem lesz túl kedvező szezonja a madaraknak, a szárazság miatt ugyanis kevesebb táplálékot találnak majd az átlagosnál.

  Gyűrűzés Nagylócon
  Galéria: Gólyafelmérés országszerte
  Fotó: Komka Péter / MTI

  A madárvédők meg is gyűrűzik a fiókákat, az adatokat pedig egy online elérhető, nyilvános adatbázisban tárolják. Innét meg lehet tudni, hol található fészek, és az adott évben felnőttek-e benne fiókák. Oszlopra épült fészkek esetében az oszlopra, a fészektartóra és a közeli veszélyes villanyoszlopokra vonatkozó adatokat is rögzítik. Az így megszerzett adatok alapján ismerhetjük a meg a madarak szokásait és az állományt veszélyeztető tényezőket.

  Gólyasimogató
  Galéria: Gólyafelmérés országszerte
  Fotó: Komka Péter / MTI

  Az online adatbázis 2014. áprilisában 7355 fészekről, 3117 üres fészektartóról és 1136 időközben megsemmisült fészekről 68791 költési adatot, 30247 napi megfigyelést és 33116 fényképét tartalmazott a több száz önkéntes felmérőnek köszönhetően. A program további önkénteseket vár, jelentkezni a szervezőknél lehet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!