Bréking! Zsiráfpedikűr a Veszprémi Állatkertben!

Szokatlan és veszélyes állatkertészeti beavatkozásra került sor a Veszprémi Állatkertben. A tavaly, Franciaországból érkezett zsiráftehén, Tawonga patakorrekciójára egy hazai és nemzetközi szakemberekből álló csapat vállalkozott.

A speciális pedikűr a zsiráfok esetében csak altatásban végezhető el, ám a hosszúnyakúak altatása rendkívül veszélyes művelet, mivel az nagyon magas kockázattal jár. Miután az állat megkapta az altatószert, és elfekszik, a fej rögtön magasra tartása szükséges, tekintettel speciális vérkeringési rendszerére, illetve az altatás alatti agyvérzés elkerülése miatt.

A zsiráf magassága elérheti akár az 5 métert isFotó: Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert munkatársai hosszasan készültek a beavatkozásra, elemezve előtte a nemzetközi tapasztalatokat. Az altatást egy 3 főből álló állatorvos-team felügyelte, a patakorrekció kettő két-két fős csapat végezte párhuzamosan, valamint még 8 állatápoló munkájára is szükség volt, hogy az egy órás beavatkozás eredményes lehessen. A biztonság kedvéért még egy daru is volt a helyszínen, de végül nem volt rá szükség.

Tawonga ébredése után rögvest ugyan még nem galoppozhatott társaival együtt a szavannakifutón, de délután már ropogtatta a friss szénát és a gondozóitól kapott jutalom almákat az Afrika házban – írja közleményében az állatkert.

A zsiráfbikák majdnem 2 tonna súlyúakFotó: Veszprémi Állatkert
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek