Megnyílt Szlovákia első holokausztmúzeuma

  A nagyszombati kerületben fekvő Szered egykori munka- és gyűjtőtábora területén kiállítás és oktatóközpont nyílt.

  "Kötelességünk dokumentálni a szlovák zsidók tragédiáját" - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a keddi avatáson, írja az MTI.

  "Még ma is vannak köztünk holokauszttagadók, Csehországban is, ezért fontosak az olyan emlékhelyek, mint a terezíni vagy szeredi" - mondta a nyitóceremónián Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A cseh és a szlovák történelem egyik legsötétebb fejezetének nevezte a holokausztot.

  A szlovák kormány 1941-ben rendeletben fosztotta meg a zsidókat politikai jogaik többségétől, és jelentősen korlátozta tulajdonlási- és mozgásszabadságukat is. A második világháború alatt Szlovákiából 70 ezer zsidót hurcoltak gyűjtő-, illetve megsemmisítő táborokba, az 1941 és 1945 között működő szeredi munka- és gyűjtőtáborban 16 ezer zsidó fordult meg. Voltak lágerek Nyitranovákon és Vihnyén is, de csak a szerédi tábor maradt fenn.

  A múzeumi projekt első szakaszában a tervezett ötből két épületet nyitottak meg a nagyközönség előtt. Az egyik épületben kiállítás mutatja be, miként hajtották végre Szlovákiában 1938 és 1945 között az úgynevezett zsidókérdés "végső megoldását", a másikban oktatási központot alakítottak ki. Egy további épületet a holokauszt szlovákiai áldozatainak emlékműveként újítanak fel. Újabb kiállítások vannak előkészületben arról, miként szállásolták el és dolgoztatták a foglyokat.

  Fico szlovák kormányfő hangsúlyozta, hogy a múzeumnak nemcsak emlékhelyként kell szolgálnia, hanem olyan oktatási központként is, amelyben felvilágosítják a fiatalokat a világháború borzalmairól.

  A szeredi Holokausztmúzeumot a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Zsidó Kulturális Múzeum és a szlovák kulturális minisztérium hozta létre részben európai uniós pénzből. "Az intézmény az első a maga nemében Szlovákiában, és óriási előrelépést jelent a második világháború és a háborús Szlovákia "érzékeny és bonyolult" korszakának megértésében - mondta Martin Korcok múzeumigazgató.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!