Berlinben eredeti T-rex-csontvázat láthat

  Európában egyedül a Berlini Természettudományi Múzeumban látható csütörtöktől három éven át egy eredeti Tyrannosaurus rex-csontváz, ráadásul az egyik legjobb állapotban fennmaradt példány.

  Az amerikai Montana államban 2010-ben talált 66 millió éves fosszíliát egy dán gyűjtő, Niels Nielsen Londonban élő üzletember vásárolta meg, és most azzal a feltétellel adta kölcsön a német múzeumnak, hogy a több millió euróra biztosított kövületet közszemlére teszik és tudományos vizsgálatnak vetik alá, írja az MTI.

  Fotó: Museum für Naturkunde Berlin

  A természettudományi múzeum vezetői azt remélik, hogy a 12 méter hosszú, négy méter magas és félemeletes állkapcsú, a tulajdonos fiáról Tristannak elkeresztelt ragadozó mágnesként vonzza majd a látogatókat a világ minden tájáról.

  A csontváz 300 darabjából 170 eredeti, a külön tárlóban elhelyezett állkapocs pedig 98 százalékban valódi. A csontvázon másolat pótolja az eredetit, amelynek nagy súlyát élő állatok esetében a hosszú, vastag farok ellensúlyozta.

  Újszerű megoldásként a ritka fosszíliát - az egykori állat sérüléseit és betegségeit - a közszemlére tétel alatt tanulmányozzák a kutatók, akik a kiállítás ideje alatt folyamatosan tájékoztatják a látogatókat az egyre újabb felfedezésekről, kutatási eredményekről.

  Annyit már lehet tudni a dinoszauruszok királyának Berlinben kiállított példányáról, hogy fogproblémákkal küszködött, és az állkapcsán volt egy duzzanat is, amelyet valószínűleg csonttumor okozott.

  A világon csak mintegy 50-70 T-rex maradványait fedezték fel, sok esetben csak egy-egy csontot vagy töredéket. Sok lelet magántulajdonban van, ezért nem hozzáférhető a nagyközönség, sőt gyakran még a kutatók számára sem. A múzeumokban többnyire utánzatok láthatók, részben azért, mert a megtalált maradványok gyakran széttöredeznek az őket borító kőzet nyomása alatt.

  A berlininél valamivel nagyobb és jobb állapotú az a Tyrannosaurus rex, amely Chicagóban látható. Jövőre Hollandiában is nyílik kiállítás eredeti T-rex-kövületekből.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!