Elpusztulhat az egykor aranyat szállító hajó roncsa

  A panamai vizeken hajótörést szenvedett 17. századi spanyol hajó, a San José víz alatti régészeti kutatóhelye egyre rosszabb állapotba kerül a nem megfelelő feltárás miatt - közölte pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

  Tavaly az UNESCO szakértői kétszer is megvizsgálták a Las Perlas-szigetcsoport közelében, a tenger mélyén nyugvó hajóroncsokat és megállapították, hogy az ott folyó feltárás nem veszi figyelembe a tudományos szabályokat, így a régészeti lelőhely jelentős károkat szenvedett, írja az MTI.

  Panama kormánya kérte a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO-egyezmény tudományos és műszaki tanácsadó testületét, hogy küldjenek szakembereket a helyszínre. Júliusban és októberben is megvizsgálta a roncsokat a szakértői csoport, amely értékelte a 2003 óta zajló feltárást.

  "Nem a professzionális régészet szabványai szerint dolgoztak a roncs körül" - állapították meg az UNESCO szakértői, akik komoly károkat fedeztek fel.

  Azt is észrevették, hogy az erőteljes vízáramot keltő propellerek, amelyeket a roncsok körül használtak, mind a hajó maradványait, mind a természeti környezetet károsították.

  Ezen kívül a hatóságok júniusban lefoglaltak a San Joséról származó tárgyakat, amelyeket a hely feltárásával foglalkozó társaság engedély nélkül akart külföldre szállítani.

  Az UNESCO szakértői jelentésükben helytelenítették azt a kereskedelmi szemléletet, amely kizárólag az eladható holmik feltárására koncentrált.

  Az 1611-ben épített spanyol San José vitorlás a perui Callao kikötőjéből tartott Panamába, amikor 1631. június 17-én zátonyra futott és elsüllyedt. Fedélzetén jelentős mennyiségű aranyat és ezüstöt szállított.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!