A MúzeumCafe fotóiból rendez kiállítást a Capa Központ

  Múzeum: a lassú műfaj címen reflektál a MúzeumCafé magazin eddig megjelent ötven számára ötven fotón keresztül a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A kiállítás december 14-től látogatható.

  A klasszikus tipográfiát a kortárs design világába beemelő MúzeumCafé nemcsak a múzeumok újdonságait közvetíti, hanem egyúttal archiválja, dokumentálja a múzeumi terek és a muzeológia változásait, kiemel a múltból már-már feledésbe merülő történeteket. A 2007 óta megjelenő lapban folyó, időt követelő, minőségi munka hasonló a múzeumok elmélyülést, lassú figyelmet követelő feladataihoz - írják a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

  Fotó: Múzeumcafe

  Ahogy a kiállítóterek állóképszerűsége csendéletet komponál a tárgyak, terek, élőlények és korszakok köré, a folyóirat oldalpárjain az enteriőr is csendéletté szelídül, olvasható a kiállítás ajánlójában, mely szerint ez a fajta kompozíció kap új olvasatot a Frazon Zsófia etnográfus-kurátor által rendezett kiállításon.

  Az anyagban a MúzeumCafé eddigi történetének több ezer fotójából ötven kapott helyet, köztük több olyan felvétel, amelyet a folyóirat sosem publikált, de archívumában megőrzött. A kurátor válogatásában olyan fotográfiák története, sokszoros jelentéstartalma bomlik ki, mint a rozsnyói pályaudvar pálmafáié, amelyek meglepő fordulattal kapcsolják össze a szlovákiai betléri kastélyt a budapesti Városligettel, ahol a kortárs múzeumügy stratégiai kérdései éppen most sűrűsödnek.

  A Szombathelyi Képtár felvezető lépcsője a Kádár-kor múzeumépítészetén túl a múzeumi tereket övező társadalmi konszenzus jelentőségére is felhívja a figyelmet.

  A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gótikus termében látható vadászati állandó kiállítás trófeái pedig már a múzeumok gyűjteményezési stratégiájáról is beszélnek, miközben a különböző múzeumi gyűjtemények egymással össze nem hasonlítható módszertanát is firtatják.

  A Nagymezői utcai kiállítóhelyen 2016. január 25-ig tekintheti meg a tárlatot.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!