Vasárnap jön az új vasúti menetrend: itt van minden, amit tudni kell róla

  Vasárnap jön az új vasúti menetrend: itt van minden, amit tudni kell róla

  December 13-ától, vasárnaptól a MÁV-START új menetrendje szerint közlekednek a vonatok. Óránként lesznek majd InterCity vonatok Győrbe, Budapestről pedig fél órával csökken az utazási idő Linz, Salzburg és München irányába. Jövőre pedig a MÁV-START év közben is gyakrabban hangolja a menetrendet az igényekhez és a befejezett fejlesztésekhez – áll a vasúttársaság közleményében.

  Belföldi változások

  Új motorvonatok, és felújított kocsik

  42 új és a további hat FLIRT motorvonat állt forgalomba, ennek köszönhetően a budapesti elővárosi közlekedésben, a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon csak FLIRT motorvonatok közlekednek az új menetrend szerint. A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon munkanapokon az elővárosi forgalomban, hétvégén pedig Kelebiáig is az új motorvonatokkal juthatnak el úti céljukig az utasok.

  Flirt motorvonatFotó: MÁV-START Zrt.

  A felújított, modernizált személykocsik, valamint az ÖBB-től vásárolt kocsik lényeges utazási színvonal emelkedést hoznak a kelet-magyarországi régióban, a Budapest–Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza/Sátoraljaújhely és Füzesabony–Eger vasútvonalakon. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon valamennyi Budapest–Záhony viszonylatú sebesvonat, illetve a Cegléd–Záhony viszonylatú személyvonatok egy része szintén felújított járművekkel közlekedik.

  Óránként induló InterCity vonatok Budapest és Győr között

  Budapest–Győr viszonylatban a belföldi InterCity vonatok óránként közlekednek, az egyik órában szombathelyi, a másik órában soproni végállomással. Az InterCity-k Tatán és Komáromban is megállnak. Az elővárosból ingázók kényelme érdekében munkanapokon Budapest és Tatabánya között, mindkét irányban öt-öt új vonat közlekedik. Munkanap reggel két gyorsvonat indul Hegyeshalomból, amelyek Győr után a szokásos helyek mellett Tóvároskerten és Biatorbágyon is megállnak, ezek párjaiként délután három vonatot indítunk a Keleti pályaudvarról. Ezzel a Győr és Budapest között munkába járókra és a tanulókra is gondoltak.

  Az óránként induló elővárosi vonatok december 13-ától meghosszabbított útvonalon, Győrig közlekednek. A kínálatot kiegészíti az Arrabona IC Győrtől és egy pár közvetlen Budapest–Győr–Celldömölk– Szombathely közötti gyorsvonat, valamint az iskolaidőben vasárnap délutánonként közlekedő Talentum-Expressz. Vasárnaponként a csúcsforgalomban 17:35-kor Győrből Budapestre, 19:40-kor pedig Budapestről Győrbe is indulnak expresszvonatok, Vaskakas néven.

  Változások Budapest és Székesfehérvár között

  A késő esti órákban két új vonat indul Kőbánya-Kispestről Székesfehérvárra és vissza. Napi tizenhárom vonat meghosszabbított útvonalon, Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekedik. További három vonat szintén hosszabban, munkanapokon Kőbánya-Kispest és Kápolnásnyék, hétvégén és ünnepnapokon Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekedik.

  Gyorsabb eljutás Budapest és Tapolca között

  A Budapest–Tapolca vonalon a gyorsvonatok menetideje jelentősen csökken, a fővárosból Balatonfüred két órán belül, Tapolca három órán belül elérhető.

  Balatonfüredre is gyorsabban lehet majd lejutniFotó: sm33 / Indafotó

  Menetidő csökkenés a Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon

  A Kelenföld–Székesfehérvár vonal és a Lepsény–Szántód-Kőröshegy vonalszakasz felújításának és korszerűsítésének köszönhetően a gyorsvonatokon Budapestről Nagykanizsára és Keszthelyre átlagosan 15 perccel, a visszaúton 10 perccel csökken az utazási idő.

  Munkanapokon a Budapest–Veszprém között közlekedő három pár betétvonat a gárdonyi állomáson is megáll, hogy a csúcsidőszakokban gyors eljutási lehetőséget kínáljon Budapest és Gárdony között.

  A Déli pályaudvar és Keszthely között a tavaly kizárólag nyáron közlekedő „SIÓFOKI FLIRT" gyorsvonat már elő- és utószezonban is kiegészíti az utasszállítási flottát a hétvégén.

  Nemzetközi változások

  Fél órával gyorsabban Linzbe, Salzburgba és Münchenbe

  A Bécsbe utazók számára változást jelent, hogy a decemberi új menetrenddel minden vonat, amelynek eddig Wien Westbahnhof volt a végállomása, a Hauptbahnhof-ra érkezik, így a bécsi EC vonatok, valamint az éjszakai Dacia és Chopin nemzetközi gyorsvonatok is. A Bécsen át Münchenbe és Zürichbe közlekedő vonatok sem érintik a Westbahnhofot. Az útvonal módosulás Budapest felől nézve fél órával gyorsabb eljutást eredményez Linz, Salzburg, Innsbruck, München és Zürich irányába. A bécsi vonatok az eddig megszokotthoz képest pontosan fél órával később indulnak majd a Keleti pályaudvarról, és a visszaúton ugyanúgy 30 perccel korábban fognak érkezni. (Kivétel a Kálmán Imre EuroNight vonat.)

  Salzburg belvárosaFotó: mimi / Travelo

  A vasúti kínálat mindezek mellett változatlan marad, egy-két újdonsággal: a Bécsből Budapestre eddig reggel induló Lehár EC délután fut ki a pályaudvarról, az eddig Bécs és Debrecen között közlekedő Hortobágy EC vonat útvonala pedig meghosszabbodik Nyíregyházáig. A Bécs–Belgrád közötti Avala változatlanul az utasok rendelkezésére áll. Ez utóbbi két vonat Budapest-Keletin keresztül közlekedik, így az Avala EC az új menetrend szerint nem Kecskemét, hanem ismét Kiskőrös érintésével jár.

  Az EURegio-vonatok Hegyeshalomban mindkét irányba csatlakozást biztosítanak a távolsági vonatokra, így egyaránt kedvezőbb átszállással érhető el Budapestről Parndorf és Bruck, valamint a Győr és Mosonmagyaróvár közötti településekről Bécs.

  Csehországon át Németországba

  A Budapest–Pozsony–Prága–Drezda–Berlin–Hamburg vonalon az eddigi három járatból csak egy közlekedik a teljes szakaszon, a másik kettő pedig prágai átszállással. A Budapest-Prága szakaszon valamennyi vonat menetideje tíz perccel csökken.

  Moszkvába naponta

  Az előző évben kizárólag a téli és nyári szezonban, heti egyszer közlekedő Budapest–Moszkva járat (Varsovia EC 130; EC 131) az új menetrendi évben újra naponta jár, kedvező indulási és érkezési időpontokkal. A mindössze egy éjszakát igénybevevő utazás kényelmét tovább fokozzák a modern hálókocsik, valamint a Budapest–Varsó szakaszon közlekedő étkezőkocsi szolgáltatásai.

  Javul az eljutás Székelyföldre és Szlovéniába

  A Hargita InterCity (IC367; IC366) indulási időpontja Magyarország felé öt órával későbbre került, így hajnal helyett kora délelőtt utazhatunk Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredáról, Gyergyószentmiklósról Magyarország felé. A Szolnok–Püspökladány vonal modernizációjának befejeztével pedig ismét lehetővé válik a délutáni visszaindulás Kolozsvárról és Nagyváradról.

  LjubljanaFotó: mimi / Travelo

  Ljubljana felé a közvetlen járat, a Citadella (246 és 247 sz.) reggel indul, így a szlovén fővárosba érkezéskor a szállás kényelmesen elfoglalható, beütemezhető aznap akár még egy városnézés is. Csatlakozások elérhetőek a hegyekben lévő turisztikai célpontok (Postojna, Bled) vagy a tengerpart felé. A nyári szezonban a vonat egy része mindennap tovább közlekedik Postojna, illetve a tengerpart (Koper) felé, ahonnan kora reggel indul vissza. Étkezőkocsi szolgáltatás és kerékpárszállítási lehetőség továbbra is igénybe vehető.

  Vonattal az adventi vásárokba

  Az idei adventi időszakban Advent Eurocity néven mentesítő vonat közlekedik szombatonként, Budapest és Bécs között. Néhány lehetséges célállomás az évről évre népszerű Bécs mellett: Pozsony, Prága, Brno, Varsó, Krakkó, Drezda, Linz, Salzburg és Graz. A nemzetközi vonatokra mielőbb érdemes helyjegyet váltani, mert az adventi időszakban zsúfoltság várható, és például Ausztriában az ÖBB jegyvizsgálói leszállíthatják a járatokról az álló utasokat. A pályaudvari sorban állási idő csökkentése érdekében azt javasolja a vasúttársaság, hogy az utasok menetjegyeiket interneten, vagy pénztári elővétellel vásárolják meg.

  Fontos!
  Már a 2015. december 13-tól érvényes menetrend szerint is lehet keresni a vonatindulásokat a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőben, és a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazásban. A menetrend ide kattintva le is tölthető.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!