1700 népművészeti alkotásból nyílt kiállítás

  Mintegy 1700 alkotás, egyebek mellett viselet, hímzés, ékszer és játék is látható az Élő népművészet című, október 29-én nyíló tárlaton a budapesti Néprajzi Múzeumban.

  A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közösen hirdettek pályázatot a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek különböző ágaiban.

  Fotó: Néprajzi Múzeum

  A pályázatra népművészeti egyesületek, alkotócsoportok, népi kézműves egyéni alkotók, népi iparművészek jelentkeztek, valamint meghívást kaptak a legkiválóbb iskolák, műhelyek és az idei országos pályázatok kiemelkedő résztvevői is, írja az MTI.

  A pályázatra mintegy tízezer mű érkezett, ebből előválogatás alapján ötezer alkotás került a zsűri elé.

  A zsűritagok javaslatára hímzés, viselet, csipke, ékszer, hímes tojás, szőttes, nemez, bőr, fa, szaru-csont, hangszer, fazekasság, vas-fém, szalma, csuhé, gyékény, vessző, játék és mézeskalács kategóriában mintegy 450 kézműves alkotó és alkotó közösség csaknem 1700 művét válogatták be a 2016. március 27-ig látogatható kiállításra. Az országos népművészeti tárlatot ötévente rendezik meg.

  Beszprémy Katalin,a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy népi iparművészetnek azt a fajta népi kézművességet nevezzük, amely a hagyományokat hitelesen alkalmazva illeszkedik a mindenkori kortárs kultúrába.

  A kiállítás a háziipari szövetkezeti mozgalmaktól vezeti el a látogatókat a mai, modern alkotásokig. Az első teremben így a legfontosabb szövetkezetek - többek között a matyó, a hevesi, a kalocsai és a karcagi - munkái láthatók, a monitoron a mozgalom kialakulása követhető nyomon.

  A tárlat látogatói többek között pásztorok használati eszközeit, hímes tojásokat, ostorokat, korsókat, bútorokat és textíliákat is láthatnak a cserépkályha, játékszerek, lábbelik, ruhák és ékszerek mellett.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!