Nobel-érmet loptak el a múzeumból

  Ellopták Aristide Briand egykori francia külügyminiszter és miniszterelnök Nobel-békedíjjal járó arany érmét egy francia múzeumból. Saint-Nazaire nyugat-franciaországi város polgármesteri hivatala "méltatlan" cselekményként ítélte el a lopást.

  Briand 1926-ban, Gustav Stresemann akkori német külügyminiszterrel együtt kapta meg a Nobel-békedíjat az első világháború után a francia-német megbékélésért kifejtett erőfeszítésekért.

  A hatóságok hétfői beszámolója szerint a tettes szombatra virradóra hatolt be erőszakkal a múzeumba, és feltörte a vitrint, amelyben az egykori külügyminiszter Nobel-díját őrizték, írja az MTI. Az aranyból készült érmén kívül eltűnt egy korabeli fotó és az időnként újságíróként is dolgozó politikus sajtóigazolványa is.

  A betörés gyorsaságából és precizitásából ítélve a múzeum illetékesei nem zárják ki, hogy egy magángyűjtő megbízásából lopták el a Nobel-relikviákat.

  Egy darab történelmünket rabolták el - jelentette ki David Samzun polgármester.

  A város múzeuma 2008-ban egy árverésen szerezte meg a Nobel-díjat és a hozzá tartozó érmét 12 ezer euróért (3,7 millió forintért), a legalacsonyabb áron, amelyen eddig Nobel-díj aukción elkelt.

  Aristide Briand a városban töltötte fiatalkora egy részét és ott kezdte pályafutását képviselőként, újságíróként és ügyvédként.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!