Ha ezekre odafigyel, máris biztonságosabban mobilozik külföldön

Ha ezekre odafigyel, máris biztonságosabban mobilozik külföldön

Utazás előtt, és közben is érdemes odafigyelni mobileszközeink védelmére – hívta fel a figyelmet egy német vírusvédelmi cég. A vállalat biztonsági szakembere szerint az egyik legfontosabb, hogy a nyaralást megelőzően külső tárolóeszközre biztonsági mentést készítsünk. Ezen kívül aktiváljuk a lopás elleni védelmet, amellyel bemérhető az eszköz helyzete, és távolról lezárható, vagy az összes tárolt adat törölhető. Hozzátette: a notebookok esetében a merevlemez titkosításával is megakadályozható, hogy a tolvajok elolvassák a tárolt adatokat – írja az MTI.

Fotó: John Moore / Europress / Getty

Indulás előzt az eszközön lévő szoftver frissítésével a biztonsági rések megszüntethetők, egy biztonsági szoftver telepítésével pedig teljeskörű védelem biztosítható – vélekedett a szakember.

A vakáció alatt anyagi megfontolásból tanácsos letiltani az adatroaming használatát, mivel rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, ezáltal jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generál. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az internetkávézókban használható nyilvános számítógépeken lehetőleg kerüljék a nyaralók az online bankolást, vagy vásárlást, valamint ne töltsenek a gépekre személyes adatokat.

Továbbá nem ajánlott a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatok, valamint a reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotok használata sem, mivel ezek gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Még a vezeték nélküli hálózatok elérését lehetővé tévő funkciót is érdemes kikapcsolni a szakember szerint, mert például a WLAN és a Bluetooth is nyitva hagyja az eszközöket az elektronikus bűnözők számára.

Persze kérdés, hogy akkor egyáltalán minek viszünk magunkkal telefont, ha semmilyen hálózatra nem csatlakozunk, és minden funkciót letiltunk rajta. Persze mi sem azt mondjuk, hogy minden ingyenes wifire azonnal kapcsolódjanak rá – ennek veszélyeiről például itt írtunk –, de azt nem tartjuk életszerűnek, hogy valaki az egész nyaralás alatt ne használja például a szállodai netet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek