Rejtélyes időkapszulát nyitottak fel Bostonban

  Rejtélyes időkapszulát nyitottak fel Bostonban

  Egy 220 éves időkapszulát nyitottak fel kedden este Bostonban - írja az MTI.

  A dobozból öt darab szorosan összehajtogatott újságot, egy George Washingtont ábrázoló medált, egy ezüst dísztáblát, két tucat pénzérmét, valamint Massachusetts állam pecsétjét emelték ki a restaurátorok a Bostoni Szépművészeti Múzeumban. Ugyan néhány pénzérme megrozsdásodott az eltelt több mint két évszázad alatt, a többi tárgy jó állapotban van, az ezüst dísztáblán pedig még ujjlenyomatok is láthatóak.

  Az időkapszulaFotó: Kayana Szymczak / Europress / Getty

   Az eredeti, marhabőrből készült kapszulát 1795-ben rejtették el egy gránit sarokkőbe a massachusettsi törvényhozás épületének, a State House építésének kezdetekor. A kapszula tartalmát 1855-ben megtisztogatva áthelyezték egy négy és fél kilós sárgaréz dobozba, amelyre egy csőtörés elhárításakor bukkantak a múlt hónapban az épület oldalában. A kapszula legrégebbi tárgya egy 1652-es Pine Tree Shilling (Fenyőfa shilling), ami a Massachusettsi Levéltár és Állami Múzeum igazgatója szerint akár hetvenötezer dollárnál (mintegy 20 millió forintnál) is többet érhet, hiszen fontos történeti személyekhez köthető. A restaurátorok egyelőre nem próbálták meg széthajtogatni az újságokat, amelyek címei így nem láthatóak. Az egyiket azonban az egykori Boston Evening Traveller című lap - a mai Boston Herald egyik elődje - példányának gondolják, míg egy másikon a Boston kikötőjébe érkező bálnavadász hajók listája olvasható.

  Fotó: Kayana Szymczak / Europress / Getty

  A tárgyakat egy időre ki fogják állítani a múzeumban, de később visszahelyezik őket a megtalálási helyükre, hogy a jövő generációi ismét felfedezhessék a dobozt és az is lehetséges, hogy mai tárgyakat is elhelyeznek majd a kapszulába a régiek mellé.

  Fotó: Kayana Szymczak / Europress / Getty

   

  Az időkapszula több mint egy évszázaddal régebbi annál, mint amit 1901-ben rejtettek a bostoni Old State House homlokzatán álló oroszlán fejébe, és amelyben többek között Theodore Roosevelt és William McKinley elnöki kampányához kapcsolódó tárgyakat találtak tavaly októberben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!