Éjszakázás NDK-bunkerben, vagy dínócsontváz alatt

Kelet-német bunkerben, a British Museum múmiái között, a brüsszeli Atomium egyik gömbjében, vagy akár a sydney-i állatkertben felállított luxus sátrak egyikében is tölthetjük az éjszakát, ha ahhoz van kedvünk. Az esetek többségében hálózsák, némi bátorság és vastag pénztárca szükséges a kalandhoz.

Álmodozott valaha arról, milyen izgalmas lehet egy múzeumban tölteni az éjszakát? Brüsszeltől New Yorkig számos helyen kipróbálható az élmény: van, ahol óriási dínócsontvázak alatt teríthetjük le hálózsákunkat, máshol luxussátorban ébredhetünk az állatkert lakóinak hangjára, de egy német bunkerben is álomra hajthatjuk fejünket. Mutatjuk a legjobb ottalvós programokat gyerekeknek és felnőtteknek.

Éjszaka múmiák közt, dínócsontváz alatt

A londoni British Museum 8-15 éves gyerekeknek szóló ottalvós programjai közül ugyan a vikingekkel foglalkozóra már nincs szabad hely, viszont a nyári, múmiásra még van. A kaland 35 fontba kerül, ebben a reggeli, és a foglalkozásokon kiosztott segédanyagok ára van benne. Az ottalvós program általában este 6-kor veszi kezdetét, amikor mindenki alvóhelyet választ magának az egyiptomi vagy a mezopotámiai galéria területén, éjfélig játékos foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, majd lámpaoltás következik. Ébresztő reggel 7-kor, majd reggeli után újabb feladatokat kapnak a kiállítási tárgyakkal kapcsolatban, a program 9-kor ér véget. Hálózsák, több rétegnyi ruha és szülői felügyelet szükséges a részvételhez.

A 6 éves Ellie alváshoz készülődik
Galéria: Ottalvós múzeumok
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Szintén Londonban, a Natural History Museumban a felnőtteknek is szerveznek ilyen ottalvós programot. Ekkor a múzeum központi csarnokának óriási dínócsontváza alatt lehet éjszakázni, három fogásos vacsorával kényeztetik a résztvevőket a múzeum éttermében, egész éjjel horror-természetfilmeket vetítenek, de például a rovarok szexuális életéről is lehet előadást hallgatni. A márciusi időpontra már elfogytak a helyek, de május 16-ra még lehet foglalni. A programon való részvétel nem olcsó: 175 fontba, vagyis mintegy 65 ezer forintba kerül (viszont a szállodai szobát megspóroltuk).

Színes gömbökről álmodom

Brüsszel ikonikus építményében, az Atomiumban is lehet éjszakázni – ide 6-12 éves korú gyerekek csoportjait és az őket kísérő felnőtteket várják. Este 6-kor kezdődik a program, filmvetítéssel és vacsorával szórakoztatják az egybegyűlteket, aludni a színes gömbökben lehet. A reggelit az Atomium tetején található panorámaétteremben szolgálják fel, majd egy előadást lehet meghallgatni az épületről. A program 10-kor ér véget, és mivel pár lépésnyire innen találjuk a Mini Európát és az Océade nevű élményfürdőt, már meg is van, mit csináljunk a nap további részében. Az Atomium-élmény fejenként 25 euróba kerül, minimum 10, maximum 24 gyerek vehet rajta részt egyszerre.

Újraértelmezett hálófülkék az Atomiumban
Galéria: Ottalvós múzeumok
Fotó: atomium.be

Zseblámpás kaland a múzeumban

A New York-i természettudományi múzeumban is szerveznek ottalvós bulikat: ezekre általában a 6-13 éveseket várják, és olykor tartanak csak lány vagy csak fiú esteket is. A programra hálózsákot és az éjszakai múzeum felfedezéséhez szükséges zseblámpát a gyerekeknek kell vinni, az ételekről és szórakoztató programokról a szervezők gondoskodnak. Egy éjszaka 145 dollárba kerül fejenként, a hatalmas kékbálna alatt aludni viszont megfizethetetlen élmény.

Ahol az állatkertben éjszakázhat az egész család

Ausztráliában, Sydneyben hálózsákra garantáltan nem lesz szükségünk az ottalvós élményhez. A Taronga Zoo ugyanis minden igényt kielégítő luxussátrakkal várja a családokat, kilátással a legendás kikötőre és Operaházra. A nagy érdeklődésre való tekintettel minden péntek, szombat és vasárnap este megtartják a programot. Egy felnőtt és egy gyerek 472,50 ausztrál dollárért (körülbelül 95 ezer forintért) tölthet el egy éjszakát az állatkertben. Az árban a szállás és ellátás mellett éjszakai szafarizás, fotózkodási lehetőség az állatkert barátságos lakóival, és olyan helyek meglátogatása is benne van, ahová az egyszeri látogatóknak esélye sincs bejutni.

Egy fárasztó állatkerti nap után erre a kilátásra lehet ébredni
Galéria: Ottalvós múzeumok
Fotó: http://taronga.org.au

Ha Sydney túl messzinek, a program pedig túl drágának bizonyul, kicsit közelebb, a London Zoo-ban is befizethetjük csemeténket egy éjszakai állatkerti programra. Persze, csak ha nem retteg a rovaroktól, ugyanis az állatkert rovarházában tölthetik a gyerekek hálózsákba burkolózva az éjszakát.

Éjszaka a bunkerben

Németországban, Ilmenau városának közelében található az az egykori keletnémet bunker, amiben nemcsak egy múzeumot nézhetnek meg a turisták, de ha úgy tartja kedvük, itt is éjszakázhatnak.

Egy gyors vacsora és irány az óvóhely
Galéria: Ottalvós múzeumok
Fotó: Waldhotel Rennsteighöhe / Facebook

A vendégek nem csak szállást kapnak, de egyenruhát is, és úgy kezelik őket, mintha Stasi-tisztek lennének. A 16 órán át tartó "kiképzés" keretében korabeli vacsorát fogyaszthatnak el, felfedezhetik a bunkert, takarodó éjfél előtt fél órával van, ekkor mindenki nyugovóra tér az emeletes vaságyakon. Fél 8-kor ébresztő, reggeli torna, őrségváltás és a bunker elhagyása – mindezt 109 euróért cserébe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek