Kukkoljon lazacot majszoló medvéket élőben!

Folyóban hasaló, lazacokból lakomázó barna medvéket lehet megfigyelni az alaszkai Katmai Nemzeti Park webkameráján.

Szupercuki webkamerára bukkantunk: élőben figyelhetjük az alaszkai Katmai Nemzeti Parkban wellnesszelő medvéket. A barna medvék a Brooks-vízesésnél hasalnak, és leginkább a szájukat tátják, hátha beleugrik egy lazac – a közvetítés tanúsága szerint gyakran sikerrel is járnak. Na jó, azért van, hogy aktívabban is tesznek a finom falatokért.

A lazac és a medve
Galéria: Katmai Nemzeti Park
Fotó: Larry Gerbrandt / Barcroft Usala / Northfoto

Az oldalban nem csak az a jó, hogy száznál is több, a vonuló vörös lazacokból lakomázó medve életébe enged bepillantást, hanem hogy a korábban történt, esetlegesen általunk elmulasztott izgalmakra is felhívja a figyelmünket. Például, utólag bepótolhatjuk, hogy hogyan védte meg esetlen bocsait a Brooks-folyónál az anyamedve.

Ki kicsoda?

Barna medve: A barna medve az egyik legnagyobb termetű szárazföldi ragadozó. Az eurázsiai kontinens felén, továbbá Alaszkában, valamint az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálhatjuk. Átkóborló egyedeket lehet látni Magyarországon is. Láttak már a Börzsönyben, a Bükkben, és Aggteleken. Teste 1–3,5 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 100–900 kilogramm.

A barna medve mindenevő. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Elsősorban az észak-amerikai medvék ismertek arról, hogy súlyos vámot szednek a vándorló lazacokból. Egy-egy kedvező folyószakaszon több medve is összegyűlik, hogy a vízben állva kapkodják ki az árral birkózó halakat. A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. A barna medvék a természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik – írja a Wikipedia.

Vörös lazac: A vörös lazac előfordulási területe a Csendes-óceán északi részén van, Japántól, a Bering-tengeren keresztül, egészen a kaliforniai Los Angelesig. Ennek a lazacfélének a nősténye általában 58, legfeljebb 71 centiméter hosszú, míg a hímje általában 45, legfeljebb 84 centiméter hosszú. Legfeljebb 7,7 kilogramm súlyú. 13-18 csigolyája van.

A vörös lazacnak kétféle életmódja van, az életét a tengerekben tölti, és csak ívni jön a folyókba, a másik pedig tavi életet él - az utóbbi kisebb méretű is. Az ivadék életének első két évét a szülőhelyén, vagy tavakban tölti; egyesek 3-4 évet várnak, míg mások az első nyár alatt a tengerbe vonulnak. Éjszaka tevékenyek, nappal pedig elrejtőznek. A vörös lazac számos élőlénynek biztosít táplálékforrást, köztük a bálnáknak, medvéknek is – írja a Wikipedia.

Katmai Nemzeti Park: A Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum az Alaszkai félszigeten helyezkedik el, a Kodiak-szigettel szemközt. Területe 19 122 négyzetkilométer, melynek nagy része vadonnak van nyilvánítva. 1918 szeptemberében nemzeti emlékparkot alapítottak a területen, hogy a Novarupta vulkán 1912-es kitörése által létrehozott egyedülálló tájat, a Tízezer Füst Völgyét (Valley of Ten Thousand Smokes) megvédjék. A mintegy 100 négyzetkilométer kiterjedésű völgyet vulkanikus hamu tölti ki, 30-200 méter vastagságban. Az emlékparkot 1980. december 2-án nyilvánították nemzeti parkká.

Napjainkban legalább tizennégy aktív vulkán található a parkban. Állatvilágának legismertebb képviselői a barna medvék és a lazacok. A medvék legkedveltebb lazacfogó helye, a Brooks-vízesés, sok természetfotós kedvelt helyszíne – olvasható a Wikipedia vonatkozó szócikkében.

Az alábbi linken a Katmai Nemzeti Park medvepopulációjával ismerkedhet meg behatóbban.

A medveleső webkameráért ide kattintson.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek