Leszakadt a dínó-parti ösvény

  Komoly meglepetés érte az angliai Dorset sziklás tengerpartjára látogató turistákat, ahol a heves esőzések következtében átázott domboldalból leszakadt egy többezer tonnás darab. A népszerű turistaösvényen nyílt két méter mély szakadék több mint harminc méter hosszan húzódik a dombtetőn, az instabillá vált szikla pedig bármikor a tengerparti sétálókra zúdulhat.

  A parti őrség lekerítette a Weymouth városához közel eső területet, melyet nemcsak a kutyasétáltatók és turisták, de a kövületvadászok is szívesen látogatnak. A Jura-part néven ismert, vad szépségű tengerparti sziklák ugyanis a világörökség részét képezik, mélyükben rengeteg megkövült ősállat és -növény rejlik. A mintegy 155 kilométeres sziklás partszakaszon számtalan Jura-kori fosszíliát találtak már, köztük egy plioszaurusz-koponyát is. Ez a valaha élt legnagyobb tengeri hüllő.

  A szakadék több mint harminc méteres
  Galéria: Leszakadt a dínó-parti ösvény
  (Fotó: Peterwillows/bnps / Northfoto)

  A kövületvadászok persze ritkán találnak egész dínókoponyákat, a 100-200 millió éves, megkövült tengeri élőlények azonban igen gyakori leletnek számítanak. A világörökségi terület különlegessége, hogy a délnyugati parti ösvény nevű turistaút a teljes 155 kilométeren végighúzódik – persze a veszélyes részeket érdemes elkerülniük a túrázóknak.

  A Daily Mailnek nyilatkozó geológus, Richard Edmonds szerint a Redcliff Point és a Bowleaze-öböl közötti földcsuszamlást az okozta, hogy az esővíz a szikla tetejét alkotó, porózus mészkőn átszivárogva eljutott a domb mélyén rejlő agyagos részekig, melyek megszívták magukat vízzel, a megnövekedett súly miatt pedig a tenger felé kezdtek el csúszni. Elképzelhető, hogy a leszakadt szikladarab tovább mozdul a part felé, ezért a veszélyt jelző táblák figyelmeztetéseinek betartására kérik a sétálókat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!