2013 a kerékpár éve lesz Bécsben

Az osztrák főváros célja, hogy 2015-re az összes megtett út 10 százalékát két keréken tegye meg a lakosság. Ezért 2013-at a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben. Több mint 4 millió euróval csinálnak kedvet a lakosságnak a biciklizéshez - adta hírül a Compress.

A kerékpározás évének nyilvánította 2013-at a Bécsi Városháza, hogy tovább népszerűsítsék a biciklizést. A cél, hogy 2015-re 10 százalékra nőjön a kerékpáros közlekedés aránya. „A kerékpározás évével egy nagy lépéssel szeretnénk közelebb kerülni ahhoz a célunkhoz, hogy még több embert nyerjünk meg a biciklizésnek. Azokban a városokban ugyanis, ahol magas a kerékpáros közlekedés aránya, magas az életminőség is" – magyarázza Christoph Chorcherr városi képviselő.

Fotó: Schaub-Walzer / PIDForrás: Travelo

 Idén az osztrák főváros összesen 4,45 millió eurót fordít arra, hogy kedvet csináljon a lakosságnak a biciklizéshez. 2013 során különböző biciklis rendezvények, információs napok, szervíz-akciók és biztonsági tanfolyamok várják majd a kerekezés szerelmeseit. A kerékpárév nyitórendezvénye most szilveszterkor volt: a bécsi Hősök terén egy kétkerekű kötéltáncos ejtette ámulatba a közönséget. Az év tetőpontjának mégis június ígérkezik: ekkor ad otthont ugyanis Bécs a Velo-City kerékpáros konferenciának. Június 11-14. között minden a biciklizésről szól majd.

Egész évben nagy hasznát veszik majd az osztrák főváros biciklisei annak a kerékpárra adaptált GPS-nek, amellyel a város 2011-ben kinevezett kerékpárosügyi megbízottja, Martin Blum szeretné meglepni a lakosságot. A bringa kormányára erősíthető készüléken futó navigációs alkalmazás segítségével a biciklisek ugyanúgy tájékozódhatnak majd idegen terepen, mint az autósok a GPS-szel. A kerékpárosügyi megbízott egyébként annak örül a legjobban, ha az emberek a mindennapi teendőik intézése során autó helyet nyeregre ülnek és télen sem szállnak le onnan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek