Rögbiző szépségkirálynők és kubai kalandok

A dunacsúnyi raftinpályától a mexikói vulkántúrákig, a kissvábhegyi villáktól a svéd jéghotelekig jó néhány úti beszámolót, fotót és praktikus tanácsot kaphatunk az idén megjelent útikönyvekből. Néhányat összegyűjtüttünk utazást tervezők, vagy fejben utazók számára a karácsonyi ajándékvásárlás hajrájában.

Aki szeret utazni, sokszor érezheti, hogy nem tud annyiszor menni, amennyire alkatilag szüksége lenne. Két típus van. Az egyik utálja az útikönyveket, és útifotókkal illusztrált albumokat, mert ha nem juthat el Kubába, Nepálba, akkor minek frusztrálja magát mások élménybeszámolóival.

A másik típus ha itthon van is, fejben gyakran világ körüli úton kering. Ha ráköszönünk a Combinón, lehet, hogy épp egy kambodzsai kígyóles közben zavarjuk meg. Ez utóbbi típusra gondoltunk elsősorban összeállításunkkal, amelyben néhány új útikönyvet, élménybeszámolót, albumot gyűjtöttünk össze a karácsonyi ajándékvásárlás hajrájában.

Kubában nem olyan erős a vendégszeretet

Galéria: Útikönyv karácsonyraFotó: Lendvai Domonkos

Lendvai Domonkos Kósza utak (magánkiadás, 2012) című könyve sajátos útinapló, amely a világ 14 országában összegyűjtött élményanyag alapján többek közt a történelemre, az építészetre, a kultúrára, a gasztronómiára, a szállásokra és a közlekedésre koncentrálva mutat be néhány izgalmas kultúrát, és utazókat ellátja pár praktikus tanáccsal.

"A Kubáról szóló részt édesanyám elvitte magával egyéni szervezésű kubai körútjára és gyakorlatilag útikönyvként használta. A Lonely Planet-et pedig alig vette elő" - mondta a szerző a Travelónak, aki azzal is meglepett minket, hogy Kubában messze nem tapasztalt olyan szintű vendégszeretet és kedvességet, mint például Iránban. Bár ezt már egy korábbi interjúnkban, a 360 fok Bringa oldal nászutas párja is említette.

Iránba bármikor visszamennék

"Messze ők a legbarátságosabb népség, akikkel valaha összehozott a sors. Pedig elég erős a mezőny a Közel-Keleten: a szírek és a kurdok is nagyon ott vannak. Mindemellett Irán talán a legfélreértettebb ország is, mivel az átlagember csak a híradóból szerzi az ismereteit. bármikor visszamennék és mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, menjen, amíg lehet, nézze meg saját szemével. Nem fog csalódni" - mondja a szerző.

Emellett persze Kubát is ajánlja a hobbi utazó Lendvai Domonkos, aki szerint nem érdemes sokat várnunk. "A nyomoron áttörő, mindent elsöprő életigenlés, a mindenhol jelenlevő zene és tánc egyszerűen elbűvölő. Ide is addig kell elmenni, amíg fel nem oldják a blokádot és el nem árasztja az országot az amerikai tömegkultúra, a Starbucks, a McDonalds, satöbbi."

A szerző számára legszebb országok közé tartozik még Izland a gejzíreivel, vízeséseivel. "Elképzelhetetlenül zöld fű, amilyen még Skóciában sincsen." Kedvenc helye pedig nem egy egzotikus táj, hanem Svédország. "Jéghotelben laktunk, túráztunk mesebeli téli tájon, kutyaszánon hasítottuk a magányos tundrát és még némi északi fény is kijutott nekünk."

Na, milyen volt Guetamala?

Saját útiélményekkel végtelen számú családi és baráti haknira nyílik lehetőségünk. Olyan kalandok többnyire mindenkit érdekelnek, hogy milyen egy kecsua indián családnál lakni Peruban, vagy milyen egy mexikói vulkántúrán éjszakai marihuána szüretet látni a hegytetőről. Soltész Béla, miután minden ismerősének elmesélte Latin-Amerikában töltött évének a történetét, könyvben is megírta. A Clandestino - Egy év Latin-Amerikában (Publikon Kiadó 2012) többek közt Chilét, Bolíviát, Perut, Costa Ricát, Guetamalát és persze Kubát mutatja be, legalábbis ahogyan az utazó látja.

Éppen Alaszka

Galéria: Útikönyv karácsonyraFotó: Túrakommandó

Útiélmények leírásával általában nincs nehéz dolga egy szerzőnek, mert a hasznos információkat sokkal inkább várják el az olvasói, mint az irodalmi értéket. Dél-Amerika szélesebb körben érdekesebb terület, mint mondjuk Alaszka, de azért az utóbbival is érdemes próbálkozni.

Balogh Pál Alaszka Varázsa - Alaszkai-kanadai útinapló (magánkiadás, Pethő kft. 2012) című könyve például nem annyira emberek és kultúrák megismerésére koncentrál, inkább arra, ha az olvasó hegyekre, gleccserekre, jávorszarvasokra, karibukra és a lazacok vándorlására kíváncsi.

És hogy miért éppen Alaszka? A szerző hat éves korában szeretett bele az USA 49. tagállamába, amikor is édesanyjától megkapta gróf Széchenyi Zsigmond Alaszkában vadásztam című könyvét. Ezután minden évben elolvasta, amíg nem teljesült az álma, és kedvenc felfedezője nyomában saját élményeket nem vadászott.

Erőss Zsolt aktív hétköznapjai

Utazási tippekre kevésbé számíthatunk Indexes kollégánk, Földes András: Erőss Zsolt - A Himalájánál is magasabbra (Libri könyvkiadó, 2012) című könyvét olvasva, ez a kiadvány egy különleges utazó portréja. A szerző először tíz évvel ezelőtt jelentetett meg könyvet a legeredményesebb hazai hegymászóról, és az főként a Mount Everest előtti évekről szól.

Ő maga is több túrára, expedícióra kísérte el Erőss Zsoltot, ennek a könyvnek a különlegességét is az adja, hogy interjúinak nagy része a terepen, közös mászás közben készült. A hegymászó rengeteg, személyes élményéről beszámolt, megtudhatjuk, mi motiválja újabb csúcsok meghódítására, hogyan áll a nyilvánossághoz, és azt is, hogyan élte meg, hogy legjobb barátját elvesztette az idei Annapurna-expedíción.

A világjáró hajó nem a gazdagok kiváltsága

Aki a hegymászásnál kényelmesebb utazásban érdekelt, annak hasznos lehet Dr. Érsek M. Zoltán újságíró Luxus az óceánjárón című könyve (Az Utazó Könyvtár, 2012). A héten megjelent kiadvány egyik alapvető megállapítása az, hogy a cím sejtetése ellenére a cruiserek nem csupán a gazdagok szállítóeszközei, akik két kézzel szórják a pénzt a balkonos kabinjukból. A szerző tapasztalatai szerint főszezonon kívül kifejezetten olcsón lehet szobához jutni, igaz, ablak nélkülihez. Az újságíró szerint évente 15-20 ezer ember választja a hajós körutazásokat, a világon pedig 20 millió utazó.

A könyv nem útiélmények beszámolója, de van benne néhény érdekesség, például arról, hogy a fertőzéseket és járványokat hogyan előzik meg a hajókon, és árakkal, utazástervezéshez fontos részletekkel is szolgál.

Árpa Attila és a celebutazások

Galéria: Útikönyv karácsonyraFotó: Lendvai Domonkos

Ha utazunk, a hazánk és szomszédaink is érdekesek lehet. Részben magyar útiélményekre koncentrál a napokban megjelent Túrakommandó című kiadvány, amelyet a Story4 tévén ugyanezzel a címmel futó celebes, turisztikai reality anyagából állítottak össze. A műsor ötlete egy túraszervező csapat munkáján alapszik, akik évek óta cégeknek szerveznek kirándulásokat, és igyekeznek felkutatni Magyarország legjobb helyeit. De egy műsorhoz nyilván celebek is kellenek. Valószínűleg önmagában egy lakástextil webshop munkatársai, még ha aszfaltszánkózásra is kaphatók, kevésbé garantálják a jó nézettséget.

A túraszervezőkön kívül a csapat Magony Szilviával szépségkirálynő-műsorvezetővel egészült ki, majd pedig celebeket szerveztek, és elindultak felfedezni Magyarországot. Peller Mariann árokba hajtotta a kvadot, Árpa Attila a Pozsonyhoz közeli dunacsúnyi raftingpályán küzdött a a kislányával együtt, Szabó Dóra szépségkirálynő amerikai focival feszegette a határait Tatán, de nem volt fontos mindenkinek torkig lennie adrenalinnal, olykor egy balatoni vitorlázás, vagy egy pécsi városnézés is szóba jöhetett.

Az album azonban nem csak celeb egotrip gyűjtemény, hanem helyszín és programjavaslatokkal, és kisgyerekes családoknak szóló tippekkel kiegészített kiadvány, egyéni útiszervezéshez is használható.

A Kissvábhegytől a Wekerle telepig

Végül akik inkább néhány, lokális ingerre vágynak a fővárosból, nekik szól Kovács Dániel Szecessziós Budapest (Andron könyv kft. 2012) című könyve. A városi séták most egyébként is divatosak, ez a kiadvány tizenhárom útvonalat mutat be, ahol kétszáz, különleges épületet láthatunk, és nemcsak a belvárosban, vagy Palotanegyedben, hanem a Wekerke-telepen és a fogaskerekű útvonalán is. A szerző, a hg.hu főszerkesztője térképet is készített az útvonalakhoz és felelevenítette az épületek történetét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek