Legyen turista helyett törzsvendég!

Saját lakásban ébredni, helyi alapanyagokból reggelit készíteni, abban a parkban kocogni ahol a város lakói... Így ismerhetjük meg igazán, milyen úti célunkon a valódi élet. Hét tipp, hogyan érezhetjük magunkat egy kicsit helyinek az otthonunktól távol.

Aki utazása során életreszóló élményekre vágyik, annak ki kell lépnie a komfortzónájából. Mert bár kellemesen eltölthetünk a hotelszoba, a medence, a svédasztal és a városnéző busz bűvkörében is egy pihentető hetet, az biztos, hogy így az adott célpont kultúrájáról, az ott élőkről nem sok fogalmunk lesz. Ha viszont lakást bérelünk, igénybe vesszük a helyi tömegközlekedést, ott eszünk és vásárolunk mint a helyi lakosok, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy kicsit mi is közéjük tartoznánk. A CNN.com összegyűjtötte a hét legfontosabb tippet ahhoz, hogyan éljünk úgy Rómában, mint a rómaiak, mi pedig kiegészítettük saját tapasztalatainkkal.

Béreljünk lakást

Drága és személytelen hotelek helyett próbálják ki az egyre divatosabb lakásbérlési lehetőségeket, vagy akár az otthoncserét! Egy idegen városba úgy megérkezni, hogy egy mosolygós tulaj vár ránk lakásának kulcsával, sokkal kellemesebb, mint amikor az első találkozásunk a helyiekkel egy kimért recepcióssal történik. Nem beszélve arról, hogy míg lakásbérlésnél általában a tulajdonos magától, és nagyon lelkesen megmutatja a térképen a legjobb helyeket és legközelebbi boltokat, addig a hotelben mindent nekünk kell kérdezgetni. Emellett sokkal jobb egy saját fészek konyhával, rendes méretű hűtővel, mint egy kisebb hotelszoba, ahová minden behallatszik, és a takarítónő mindig a legrosszabbkor jön.

Jó érzés, ha lakáskulccsal, mosolyogva fogadnak egy idegen városban
Galéria: Rómában, mint a rómaiak
Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

Néhány tulajdonos még kis finomságokat is hagy a konyhaasztalon vendégeinek, de lakáscseréknél a telepakolt hűtő sem ritka. De olykor pár olyan hasznos tárgy is szívmelengető lehet, amiről egy hotelben csak álmodoznánk. Legutóbb malagai nyaralásomkor ért az a kellemes meglepetés, hogy a tulajdonos a gardróbban még gyékényeket és napernyőket is tartott vendégeinek, így nem a saját fürdőlepedőinket kellett a homokba teríteni. Ellentétben a sok szállodai vendéggel, akik a hófehér hoteltörlközőket gyűrték a sötét homokban a strandon.

Lakjuk be a környéket

Válasszunk kedvenc kávézót, éttermet, kocsmát a lakás környékén, amit bérelünk! Pár látogatás után már talán a pincér tudni fogja mi a kedvenc italunk, és akár még egy helyi baráti társasággal is összehaverkodhatunk. Biztonságot, és otthonos érzéseket kelt az emberben, ha az otthonától távol is tudják a nevét, és hogy bármikor tud egy kellemes helyet, ahová beülhet, ha nincs kedve felfedezni indulni.

Nekem ilyen például Bécsben a Centimeter nevű étteremlánc wahringi, illetve városháza mögötti kirendeltsége. Barátaimmal rendszeresen visszajárok erre a két helyre, legyen tél vagy nyár, ünnepeljünk születésnapot, vagy csak átfagyott tagjainkat melengetnénk át egy bécsi szelet fölött, miután megfagytunk az adventi vásáron. Nyilván vannak jobb helyek is, de a Centimeter nőtt a szívemhez, mert tudom, hogy ezeken a helyeken mindig jó a hangulat, hideg a sör, elfogadhatóak az árak, és hatalmasak az adagok.

Együnk, kocogjunk, vásároljunk ott, ahol a helyiek

Nézzük meg mik sorakoznak az élelmiszerboltok polcain, mi mennyibe kerül! Látogassunk el egy piacra, és beszélgessünk a kofákkal - még az sem mindig akadály, ha nem beszéljük a nyelvet. Spanyolországban úgy vettem észre, hogy imádnak a külföldiekkel barátkozni, akár kézzel-lábbal magyarázva, minimális magyar nyelvtudásukat is bedobva. Készítsünk a bérelt lakásban helyi alapanyagokból reggelit, ebédet vagy vacsorát magunknak. Ha kimozdulnánk, ne a turista-csapda helyekre üljünk be, ahová fényképes étlappal csalogatják a gyanútlan vendégeket. Kérdezzük meg a lakásunk tulaját ő hova jár, vagy ha mégis hotelben lakunk, kérjük meg a személyzetet, árulják el, hova járnak enni.

Kocogjunk ahol a helyiek
Galéria: Rómában, mint a rómaiak
Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

De ha nem vagyunk azok a beszédes, kérdezgetős típusok, valószínűleg ha odafigyelünk, magunktól is észre fogjuk venni, melyik helyek vannak tömve turistákkal, és melyek helyiekkel – ez utóbbiakat leginkább mellékutcákban célszerű keresni, nem a város elegáns főterén. Vagy ahol szokás, üljünk ki valamelyik park zöld pázsitjára piknikezni a környékbeli dolgozók közé. Az otthoni szokásainkat se hanyagoljuk azért, ha futni szoktunk, külföldön sem kell lemondani róla. Derítsük ki, hol szoktak sportolni a helyiek, és menjünk mi is abba a parkba, vagy tengerparti szakaszra kocogni, ahová ők járnak. Ha hotelben lakunk, ne a légkondis edzőtermet használjuk, menjünk ki a szabadba!

Utazzunk tömegközlekedéssel

Lehet, hogy megengedhetjük magunknak, hogy taxiba pattanjunk, vagy kifizessük a napijegyet a városnéző buszra, mégis jobb, ha kipróbáljuk a város tömegközlekedési hálózatát. Érdekes embereket láthatunk, és sokszor gyorsabban is tudunk haladni így. A nagyvárosokban fokozottan figyeljünk a táskánkra, a római vagy barcelonai metró zsebesei legendásak. A CNN.com egyébként a londoni metrót, a legendás piros double-decker buszokat és a párizsi metrót ajánlja kipróbálásra. Amszterdamban pedig béreljünk kerékpárt – javasolják.

Látogassunk el egy templomba

Ha a leginkább kifejező és autentikus módon szeretnénk megismerni a helyi kultúrát, látogassunk el egy vallási helyszínre. Még akkor is közelebb kerülhetünk így a helyiekhez, ha nem vagyunk vallásosak – írja a CNN.com. Ha hívők vagyunk, menjünk el a saját vallásunkhoz tartozó helyre, de látogassunk meg egy templomot, zsinagógát vagy mecsetet is.

Menjünk templomba!
Galéria: Rómában, mint a rómaiak
Fotó: Mel Curtis / Northfoto

Menjünk fodrászhoz

Miközben a hajunkat samponozzák és formára igazítják, belehallgathatunk, miről, és hogyan beszélgetnek a helyiek, mit gondolnak a politikáról, a vallásról, vagy az éppen futó tévéműsorról. Ha eddig féltünk változtatni magunkon, most megtehetjük: egy új frizura, vagy egy dögös vörös hajkorona egészen biztosan sokáig emlékezetes szuvenír marad.

Ne csináljunk semmit

„Ne tervezd meg a napod. Ha tényleg úgy akarod magad érezni mint egy helyi, ne csinálj semmit. Tégy úgy, mintha az égvilágon semmi dolgod nem lenne. Ülj le valahol, és nézd az embereket, ahogyan élik az életüket" – javasolja a CNN.com. Bár én imádom túltervezni a kiruccanásaimat, pontosan meghatározni a reggeli kávé helyszínétől a múzeumokon át az esti koncertig a teljes programot, be kell hogy valljam, én is ezt szeretem a legjobban az utazásban. Ülni egy padon, és nézni ahogyan folyik az élet.

Önök szeretnek elvegyülni a helyiek közt, vagy megtartják a két lépés távolságot? Városnéző buszra szállnak inkább, vagy vesznek egy metrójegyet? Hotel vagy lakás? Írják meg nekünk tapasztalataikat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek