Hagyd otthon a hajsütővasat!

Feleannyi ruhát vigyél csak, amennyit eredetileg akartál, és kétszer annyi pénzt - tanácsolja a National Geographic veterán utazó munkatársa, Aric S. Queen, aki a pakolás tíz alapszabályát gyűjtötte össze cikkében.

 

Aki sokat repül, tudja, hogy mekkora szívás, ha az embernek elhagyják a bőröndjét. Queen azt javasolja, semmiképpen ne adjunk fel poggyászt, pakoljunk úgy, hogy minden beférjen a kézipoggyászba. Ehhez hasznos, ha alkalmazzuk az egyes számú szabályt, és tényleg kevés ruhát viszünk. Nagy és meleg kabát helyett érdemes vékonyabb pulóvereket, széldzsekit, zakót vinni, ami kevesebb helyet foglal, és ha fázunk, legfeljebb magunkra vesszük az összeset.

Kínos, ha elvészFotó: . / Northfoto



A Travelo szerkesztősége abszolút egyetért a szerzővel, és azt javasolja, sok ruha helyett vigyünk inkább egy kis flakon úti mosószert, vagy sok pénzt, és bővítsük ruhatárunkat a célállomáson. Ez olyankor is hasznos, ha nem akarunk hülye turistának látszani, mondjuk Ázsiában vagy Dél-Amerikában. A csomag méretét úgy is csökkenthetjük, javasolja Queen, ha otthon hagyjuk a vasalót, a hajszárítót és a hajsütővasat, valamint minden olyan digitális cuccot, ami nem fér a kézitáskába, viszont értékes.

Jobban járunk például, ha otthon hagyjuk a laptopot – hacsak nem munkaeszköz – a nagy fényképezőgépet, sőt ha rosszabb közbiztonságú országba indulunk, az iPhone helyett is érdemes valami ócskábbat vinni az útra. A National Geographic szerzője azt tanácsolja, az olvasnivalót elektronikus formában vigyük magunkkal, egy Kindle memóriájában – annyi könyv fér rá, amennyit egy hét alatt esélyünk se lesz elolvasni. Mi hozzátesszük, a Kindle egyszerűbb netezésre – Gmail, Facebook – is remekül alkalmas, ráadásul ha 3G-s verziót vettünk, akkor mindezt ingyen intézhetjük külföldön is.

Gazdátlan kofferekFotó: Howard Lipin / Northfoto



Ha mindenáron nagy bőrönddel indulunk, Queen szerint feladásnál kérjünk rá törékeny jelzést - a nagy Fragile matricával díszített koffer fog elsőként megérkezni a szalagon. Plusz hasznos az is, ha kötünk rá valami színes kendőt, szalagot, bőröndcímkét, így a huszonkétezer egyforma fekete gurulós bőrönd közül gyorsan ki tudjuk választani majd.

A National Geographic szerzője azt javasolja, hagyjuk otthon a farmert, mert sok helyet foglal, koszos lesz és nagyon lassan szárad meg. Másfelől viszont, véljük mi, egy farmerben akár egy hétig is elvan az ember, ha nem a trópusokra indult, és ha esetleg ki akarjuk mosni a nadrágot, a bérmosodákban szárítógép is van. Persze abban egyetértünk, hogy váltásnak tök felesleges farmert vinni, egy vászonnadrág (pláne szoknya!) sokkal kevesebb helyet foglal.

Önnek is vannak tuti pakolási tippjei? Ossza meg velünk, írjon az olvir kukac travelo pont hu címre!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek