Down-szindróma Fesztivál Bécsben

Március 21-ig tart az osztrák fővárosban első alkalommal megrendezett Down-szindróma Fesztivál, amelynek keretében színházi és táncelőadások, performanszok és egy szimpózium várja az érdeklődőket.

Mivel az ENSZ idén ismeri el hivatalosan is a Down-szindróma Világnapjaként március 21-ét, az osztrák főváros egy egész fesztivállal hívja fel a társadalom figyelmét a szindrómával élők mindennapjaira, problémáira, vágyaira, írja a Compress hírügynökség.

I Dance CompanyFotó: JuergenHammerschmid

 A Down-szindrómát a 21-es kromoszóma triszómiája okozza, ami azt jelenti, hogy kettő helyett három 21-es kromoszómájuk van a 21-es triszómiával élőknek. A világnap dátumát is a szindrómát jellemző két szám jelölte ki.

A 2012. március 21-ig tartó rendezvénysorozatot az osztrák I Dance Company jegyzi, amelyben a Down-szindrómától érintett és nem érintett művészek dolgoznak együtt. Az előadásoknak a Kasino am Schwarzenbergplatz és a Wiener Kammeroper ad otthont, a fesztivál a különböző művészeti ágak – tánc, színház – ötvözésére épít.

A szerelem nevében című produkcióban – amely március 16. és 18. között látható –, az osztrák társadalmat élesen kritizáló műveiről híressé vált író, Peter Turrini mesél Down-szindrómás művészek segítségével a szerelem eufóriájáról, az első parányi kételyfoszlányokról, majd az azt követő mindent felörlő harcokról.

SzerelemFotó: Volker Tenta

 Az Egyéjszakás kaland Istennel című előadás egy félelemmel, reménnyel és szerelemmel teli világba enged bepillantást: egy örömlány egy éjszakára egyedül marad Istennel, és a lehetőséggel, hogy végre mindent megkérdezhessen. De vajon megteszi-e? Március 9-én megtudhatjuk a választ.

Válhat-e művész egy Down-szindrómásból? Képes-e önálló műalkotások létrehozására? – ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Tehetség és/vagy fogyatékosság? címmel megrendezett szimpózium március 18-án.

A programot a berlini RambaZamba társulat március 15-i vendégjátéka egészíti ki. A már egész Európát bejárt művészek Schubert Téli utazás című dalciklusának adaptációjával, viccel, gyengédséggel és végtelen fantáziával harcolnak az emberek szívében eluralkodó jégkorszak ellen.

Részletes program itt, szállásajálatokat pedig korábbi cikkünkben talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek