Az új trend: utazás okostelefon nélkül

Az utazó fiatalok többsége legszívesebben otthon hagyná okostelefonját, amikor útnak indul - derül ki egy friss brit felmérés adataiból. A megkérdezettek inkább egy szimpla fényképezőgépet visznek magukkal.

Egy új kutatás eredményei szerint a hátizsákos utazók többsége szereti otthon hagyni okostelefonját, amikor útnak indul – derül ki a brit The Telegraph című lap cikkéből. Annak ellenére, hogy az okostelefonokra számtalan olyan alkalmazást lehet letölteni, ami utazás közben, vagy annak tervezésekor jó szolgálatot tehet, a TNT Travel Show utazási kiállítás stábjának kutatása szerint a hosszabb ideig tartó külföldi utazást tervező 18-35 év közöttiek jobban szeretnek személyesen úti tippeket kapni az ismerőseiktől. Egészen pontosan az utazók 73 százaléka inkább szóban, személyesen kérdez utána az áhított úticélnak, és csak 14 százalék azoknak az aránya, akik okostelefonjukat használva, közösségi oldalakon keresztül szerzik be a tuti tippeket.

Fotó: Northfoto

Olvasónk, Zita (25) erről másképp vélekedik. „Társaságban gyakran előkerülnek az utazási terveim, és persze jó első kézből információkat kapni az ismerősöktől a kinézett úticélról. De nyilván nem csak arra utazom, ahol már jártak a barátaim, ilyenkor pedig szuper dolog akár a Facebookon körbekérdezni, vagy a különböző utazós oldalakon utánanézni a célországnak, és a kiválasztott szálláshelynek. Ezek közül a Tripadvisor a kedvencem, aminek tök jó appja van Androidra. Ezzel út közben is tudok infókat gyűjteni. A hoteleket azért a Booking.com-on is csekkolom, mert ott olyanok írnak véleményt, akik tényleg megszálltak már az adott helyen."

Használ utazás közben okostelefont?
Inkább otthon hagyom. - 14
Csak a gpst, esetleg néha fotózok. - 43
Naná, nélküle el is pusztulnék. - 41
Használnék én, csak rohadt drága a roaming. - 41
Nincs okostelefonom. - 55

A kutatásban részt vevő több mint 1000 brit nem értene egyet Zitával. A Blackberryvel rendelkező utazók 85, az iPhone tulajdonosoknak pedig 68 százaléka nem csak, hogy nem használja az okostelefonos alkalmazásokat, de legszívesebben otthon is hagynák a kütyüt a francba. Annak ellenére, hogy gps, kamera és internet-hozzáférés is van ezekben a telefonokban, a válaszadók 90 százalékának kedvenc kütyüje utazás közben a sima egyszerű fényképezőgép, semmi macera az érintőképernyős többfunkciós okostelefonokkal.

„Bár képeslapot már nem küldenek, a fiatalok mégis imádják a személyes kontaktust. Tudják, hogy nem valami okos dolog az okostelefonjukat nyomkodva lemaradni az utazás élményeiről" - mondta el Kevin Ellis, a TNT Travel Show vezérigazgatója a Telegraphnak.

Fotó: Northfoto

Van benne valami, bár szerintem az még jobb lenne, ha megtanulnánk okosan használni ezeket a kütyüket. Nem kell egész nap rajtuk lógni, de dacból otthon hagyni sem kell őket. Csak tudni kéne élni azokkal a funkcióival, amik megkönnyítik életünket. Némileg egyszerűbb gps-el a legközelebbi pizzériához navigálni, mint egy papír alapú térkép fölött anyázni, nem?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek