Koreai dobosok és harcművészek lepik el Budapestet

Koreai popzene, taekwondo, kalligráfia-műhely és gasztroshow is várja az érdeklődőket a 4. Koreai Kulturális Fesztiválon szeptember 22-én Budapesten. A koreai kultúra legnagyobb hazai rendezvényén több mint 30 különböző programból válogathatnak a látogatók.

A szöuli TAGO együttesForrás: Koreai Kulturális Központ

Liszttel nyitják meg a koreai fesztivált

A fesztiválnyitó komolyzenei koncertet Yang Sung-Won csellista és Enrico Pace zongoraművész adja a rendezvény előtt két nappal, szeptember 19-én a Zeneakadémián. A duo Liszt és Chopin műveiből összeállított repertoárral érkezik Budapestre. A dél-koreai csellistát több szál fűzi Magyarországhoz: a négy éve elhunyt Starker János világhírű gordonkaművész tanítványa volt, és Eötvös Péter csellóversenyét is ő mutatta be Ázsiában először a Szöuli Filharmonikusokkal, Eötvös vezényletével - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Yang Sung-Won csellista nyitja meg a fesztivál komolyzenei koncertjétForrás: Jean Lim / Koreai Kulturális Központ

De szeptember 22-én, a Koreai Kulturális Központ egynapos fesztiválján már húszpercenként váltják majd egymást pl. a taekwondo- és a koreai tánc csapatok a színpadon. A tematikus standokon autentikus ételeket lehet majd kóstolni – Cris Lee, a koreai konyha szakértője pl. egy jellegzetes háromfogásos koreai menü elkészítését mutatja be főzőshowjában. Ezenkívül kézműves műhelyeket rendeznek be a látogatóknak, és aki nagyon szeretne, elmerülhet a kalligráfia díszes kézírásának rejtelmeiben vagy megtanulhatja néhány koreai táblajáték szabályait.

Kalligrafikus írásnak nevezik a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, amelynek többféle változata van, és jelenleg mindegyik kiveszőbenForrás: Koreai Kulturális Központ

A fesztivált a szöuli TAGO együttes dobkoncertje zárja. Az Edinburgh Fringe visszatérő fellépői tradicionális koreai ütős hangszerekkel és harcművészeti mozdulatokkal teremtenek különlegese zenei élményt. A fesztiválra a belépés ingyenes, a programokról bővebben itt olvashat.

Hat éves a Koreai Kulturális Központ

2012-ben Budapesten nyitotta meg kapuit Kelet-Közép-Európa legnagyobb, több mint 1500 négyzetméteres kulturális központja. Az intézmény célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon. Számos kulturális eseményt és tanulási lehetőséget kínál az érdeklődőknek a koreai nyelvtanfolyamoktól a taekwondo edzéseken át a K-pop kultúrához kapcsolódó táncokig. Rendszeresen tartanak főzőkurzust, kulturális műhelyükben koreai kézműves tárgyakat készíthetnek a látogatók, kéthetente, péntekenként pedig dél-koreai filmeket vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal.

Legutóbbi gasztroművészeti tárlatukon több kortárs magyar művész munkáját is kiállították, többezres könyvtárukban pedig koreaira lefordított magyar szerzők művei is megtalálhatók József Attilától Molnár Ferencen át Nádas Péterig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek