Komolyzene és jazz is szól augusztusban a Zempléni Fesztiválon

Hatvan programot, közte komolyzenei és dzsessz koncerteket, tárlatokat és táncelőadásokat is kínál a Zempléni Fesztivál augusztus 10. és 19. között.

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat, s a zene mellett a társművészetek, így a tánc és a képzőművészet is kiemelt szerepet kap. A fesztivál bővelkedik jubileumokban, a fellépők, a művek vagy a szerzők okán. 

Forrás: Facebook

A nyitókoncerten a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) a 75 éves Szakcsi Lakatos Bélával és Szakcsi Lakatos Róberttel a 100 éve született Leonard Bernsteinre emlékezik. A Budapest Jazz Orchestra huszadik évadát indítva három koncertet ad a fesztiválon, s fellép az idén 10 éves Kéknyúl is - ismertette a programokat a fesztiváligazgató, hozzátéve: a Nemzeti Táncszínház szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával Tokajban és Sárospatakon két kortárs táncestet is láthatnak az érdeklődők.

A programoknak Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett további zempléni települések, többek között Tarcal, Mád, Hollóháza és Komlóska szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont.
A záróhangversenyen a Magyar Állami Operaház Zenekara Erkel, Dohnányi, Bartók, Weiner Leó és Kodály műveit szólaltatja meg Medveczky Ádám vezényletével.

Kiemelt program továbbá a Kálmán Imre Marica grófnő című operettje, amely a BDZ és a Müpa közös produkciója, valamint A megérthető zene sorozat, amelyben a fúga művészetét mutatják be. Vivaldi A négy évszak és Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című műve a BDZ előadásában hangzik el, a Rajkó Művészegyüttes Strauss-műsorral lép fel. 

A fesztiválon hat tárlat nyílik Mai nagybányaiak összefoglaló címmel, amely áttekintést ad a 120 évvel ezelőtt alakult festőiskola mai követőiről. Ötven év - ötven műtárgy címmel látható a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának tárlata, amelyet Sárospatak 1968. augusztus 20-i várossá nyilvánítása alkalmából állítottak össze.

Ezzel épp csak a jéghegy csúcsát írtuk le, a részletes programot itt találja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek