A lakodalmakról is tanulhat a szihalmi kemencés folklórfesztiválon

Lakodalmat idéző hagyományőrző programok, köztük vőlegény-búcsúztató, a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő, valamint menyasszony- és menyecsketánc is várja az érdeklődőket pénteken és szombaton a Szihalmi Kemencés-, Gasztronómiai és a Magyarság Népi Kultúráját Bemutató Fesztiválon Heves megyében.

Az idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi folklórfesztivált és hagyományőrző lakodalmat. A fesztiválon a lakodalmat a régi szokásokat és rítusokat megtartva, interaktív hagyományőrző programként mutatják be, amelyet a hagyományőrző egyesület és néptánccsoport tagjai elevenítenek fel. Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a történésekbe, fotót készíthetnek a menyasszonnyal, vőlegénnyel, vőféllyel, és hajnalig szórakozhatnak. 

Forrás: Shutterstock

A vőfély a lakodalomban a ceremóniamester szerepét töltötte be, és minden tájegységnél megvolt a maga feladata, a házasságkötésnek pedig szigorú rendje volt. "Ez a típusú lakodalmi rend mára már eltűnt: nem tartják meg két helyen, lányos és fiús háznál a lakodalmat. Korábban ünnepélyes keretek között kérték ki a menyasszonyt a szülői háztól, az esküvő után pedig mindig a fiús házhoz költözött az ifjú pár" – mondták el a szervezők.

A fesztiválon a kemencés udvarban különféle tájegységek lakodalmi ételeit kóstolhatják meg a látogatók. A vacsora volt a főétkezés a lakodalomban, ekkor tyúkhúslevest szolgáltak fel csigatésztával, valamint töltött káposztát és kalácsot.

A program során a fiúk verbunkost, a lányok karikázó táncot adnak elő, de mezőségi, szatmári és bagi táncokkal is szórakoztatják a közönséget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek