Ingyen mehet hétfőn a szentendrei skanzenbe

Az ötvenes évek mindennapjai és '56 falusi eseményei elevenednek meg a Skanzenben az ünnepi hétvégén, ahol ezúttal azt mutatják be, hogyan éltek a falusi emberek a forradalom idején.

 

Fotó: Szentendrei Skanzen

 

Valós eseményeken alapuló történelmi játék részesei lehetnek az érdeklődők a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban október 21. és 23. között, ahol élő helyszíneken, korabeli ruhákba öltözött színészek játéka kelti életre a múltat. Egyes portákon az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek, és a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből. A faddi portán teherautón gyűjtenek élelmiszert és ruhát ballonkabátos férfiak és nők a budapesti forradalmároknak. Ásványrárón Mátyus Erzsébet halála rázza fel a falut. A levert forradalom után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel özönlenek a határ felé a menekülő forradalmárok és a nyugati jobb életben reménykedők.

Bányászdalokat és munkásindulókat hallhatunk, fekete-fehér filmhíradó számol be a legfrissebb eseményekről. A rádióban tüntetésekről beszélnek és közben bepillanthatunk a nélkülözéssel teli mindennapokba. Megismerkedhetünk az ötvenes évek takarékos konyhájával, rongybabát készíthetünk, diafilmen nézhetjük az ötvenes-hatvanas évek meséit, társasjátékozhatunk, golyózhatunk és snúrozhatunk. A tematikus tárlatvezetések pedig a második világháború utáni társadalmi folyamatokkal ismertetik meg az érdeklődőket. A szentendrei skanzenbe október 23-án ingyenes a belépés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek