26 méter magas kilátót adtak át a Kéktúra vonalán

  Teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, és a felső teraszára 128 lépcső vezet - ez a Prónay-kilátó a Romhányi-hegyen.

  Ez csak egy apró részlet, amelyre a kilátóból rálátniFotó: Romhany.hu

   A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból, nettó 45 millió forintból építette meg. Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. A 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók. A kilátóból látható Ipoly-mente és a Karancs-Medves-vidéken az Ipoly Erdő Zrt. újabb turisztikai beruházásaira lehet számítani.

  Az építmény elnevezését a múltban a térségben kulturálisan és politikailag is kiemelkedő tevékenységet folytató Prónay családról kapta. A magyarországi evangélikus egyházban fontos szerepet játszó família a nemességét még 1279-ben, IV. Kun László Árpád-házi királytól kapta - teszi hozzá a Pestpilis.hu weboldal.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!