A vándorló fákról nyílik kiállítás az Ős-Dráva Látogatóközpontban

  A vándorló fákról nyílik kiállítás az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

  Az Ős-Dráva Látogatóközpontban a Bőköz Fesztivál és a nyári kenutúrák után most egy igazi esős időre való programot kínálnak. A Bogyiszló mellett fekvő Kasztói-rétről, a rét „vándorló fáiról" készült kiállítás újabb állomása nyílik pénteken a Baranya megyei Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban – írja az MTI. A bemutatót a fás legelők megóvását is szolgáló, európai program részeként rendezték meg.

  A kiállításon harminc fotó és rajz jeleníti meg a kasztói őstölgyest, amelyek a projekt művészeti pályázatára érkeztek, és amelyeket első alkalommal májusban a Tolna megyei Bogyiszlón mutattak be.

  A látogatók azokat ökológiai és néprajzi érdekességeket is megismerhetik a tárlaton, amelyeket a bogyiszlói általános iskola diákjai gyűjtöttek az elmúlt tanévben.

  A kasztói őstölgyes azok közé a fáslegelők közé tartozik, ahol ma is legeltetnek állatokat. A táj különlegességét a „vándorló fákként" ismert tölgyes adja, amely a Duna 19. századi szabályozása után került a Duna-Tisza-közéből a folyó jobb partjára. A több mint százéves kocsányos tölgyeket a legeltetők megőrizték termésük, illetve árnyékuk miatt, a 84 hektáros terület 2005 óta helyi védelem alatt áll. A csökkenő talajvízszint miatt a rét kezd kiszáradni, ami a fák koronáján is látszik.

  Fotó: Ős-Dráva Látogatóközpont / Facebook

  A fás legelők természeti értékét az adja, hogy azokon a gyep és az erdő közötti, mozaikos növényzet található. Az élőhelytípus Magyarországon a múlt század végére visszaszorult, és jobbára a Dél-Dunántúlon maradt fenn. Jelenleg országszerte mintegy ötezer hektárnyi fás legelő található, a kutatásba többek között a csokonyavisontai, cserépfalui, dörgicsei, olaszfalui legelőket vonták be.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!