A legjobb illatok a héten Pannonhalmán lesznek

A legjobb illatok a héten Pannonhalmán lesznek

 

A gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal, kóstolókkal, vásári forgataggal és orgonahangversennyel várják az érdeklődőket a kedden kezdődő Pannonhalmi Gyógynövényhét nevű rendezvényen, amely augusztus 20-ig tart – írja az MTI.

Hangulatos belső udvar a Pannonhalmi Apátság területénFotó: Dr. Korom János / Flickr.com

A program Nagyboldogasszony napján ünnepi konventmisével kezdődik a bazilikában. A Gyógynövénykertben minden nap tartanak vezetéseket, amelynek középpontjában az öt legfontosabb pannonhalmi gyógynövény áll, a borsmenta, a citromfű, a kakukkfű, a levendula és a zsálya.

Kedden a Gyógynövénykertben csokrokat és koszorúkat lehet készíteni, amelyeket a 17 órakor kezdődő gyógynövényáldáson a Főapátság termékeivel és a kert gyógynövényeivel együtt megáldanak. A Nagyboldogasszony-napi ünnepi vesperás 18 órakor kezdődik a bazilikában, egy órával később szentmisét tartanak a Nagyboldogasszony-kápolnában.

Szerdától vasárnapig a Gyógynövénykertben szappant lehet gyurmázni levendulaszappanból, de gyógynövényes hűtőmágnest és ékszereket is készíthetnek a látogatók. A Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériában ingyenes gyógynövényes illatfelismerő játékot tartanak.

Ilyen szép a kakukkfű lilavirágos változata, amikor virágzikFotó: Susy Morris / Flickr.com

Az Apátsági Múzeum és Galéria belső kertjében péntek este a Farkas Gábriel and His Band ad koncertet Budapesttől New Yorkig címmel.

Szombaton és vasárnap rendezik a kolostori termékek vásárát és magyar világörökségek utcáját, de solymászbemutatót is tartanak.

Vasárnap, Szent István király ünnepén 10 órakor ünnepi szentmise lesz a bazilikában, amely után Szent István Pannonhalmán őrzött csontereklyéjét mutatják be. Az ereklyét délután két alkalommal is bemutatják. Este kerül sor az új kenyér megáldására a Gyógynövénykertben.

További információk a rendezvény honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek