A hétvégén újraéled 1552 az egri várban

A hétvégén újraéled 1552 az egri várban.

Augusztus 11. és 13. között immár huszonkettedik alkalommal kerül sor az Ostrom 1552 rendezvényre, azaz az Egri vigasságokra. Mint minden évben, most is sokszínű programokkal várják az érdeklődőket.

Megelevenedik a múlt - a képek a két évvel ezelőtti ostromon készültekFotó: Dobó István Vármúzeum / Facebook

Pénteken és szombaton háromféle szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők: megtudhatják, hogy a híres egri nők hol s hogyan hajtották végre hőstetteiket, és hogy a legenda hogyan jelenik meg a képzőművészetben, fény derül az Egri csillagok című regény és a valóság közti összefüggésekre és különbségekre, valamint fáklyafényben fedezhetik fel az egri vár kazamatáinak legsötétebb járatait.

A hagyományőrző csapatok táborában életképek és mesterségek bemutatói teszik még gazdagabbá a fesztivál kulturális tartalmát. A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, míg a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.

A kulturális programok mellett a fesztivál három napja a középkori hadi tevékenységek közepette telik majd. Fegyver bemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, vásári komédia, és minden, ami a hamisítatlan középkori hangulathoz kell. Kerekes Band koncert és régi-zene, táncházak, tűzzsonglőrök és boszorkánypör gondoskodik a felejthetetlen szórakozásról. Tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

A középkori piacon mindenki kipróbálhatja majd a gyertyamártás, a rézművesség és a papírmerítés fortélyait, megtudhatja a gyógyfüvek hatásait és megismerheti jövőjét a boszorkány jósdájában.

Fotó: Dobó István Vármúzeum / Facebook

A fesztivál csúcspontjaként közel 250 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső ostrom és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit.

Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor jönnek a kísérő programok: népi játszótér, kézműves foglalkozások, vitézi próba, póni lovaglás és solymászbemutató. A pontos programról a vár honlapján tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek