Szent István Napok a Szigetközben gigászi halászlével és koncertekkel

  Szent István Napok a Szigetközben gigászi halászlével és koncertekkel

   Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szigetköz legnagyobb kulturális fesztiválját, a Nyári Fesztivál-Szent István Napokat Mosonmagyaróváron augusztus 17. és 20. között, ahol megfőzik a térség legnagyobb halászlevét is – írja az MTI.

  A rendezvény Szomjas György Neti Sanyi című portréfilmjének vetítésével kezdődik. Az augusztus 17-én a Fehér Ló Közösségi Házban látható alkotás az utolsó kalotaszegi prímásról, Fodor Sámuelről szól. A filmvetítés után nyitják meg a Kalotaszegi cifra szoba népművészeti kiállítást, szintén a Fehér Ló Közösségi Házban.

  Fesztiválhelyszínné alakul majd a Szent István király út, ahogyan tavaly is történtNyári Fesztivál - Szent István Napok / Facebook

  Másnap 17 órától a Flesch Károly Központban Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész Gesta Hungarorum című kiállítása nyílik, amelyet szeptember 13-ig lehet megtekinteni. A tárlaton Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum című eposzához készült illusztrációkat mutatják be.

  A 18 órakor kezdődő nyitó ünnepségen két város, a lengyel Piotrków Trybunalski és a mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola hatvan növendéke ad együtt koncertet a Flesch Központ színháztermében.

  Augusztus 19-én és 20-án a Szent István király út szabadtéri fesztiválhelyszínné alakul, ahol két színpadot is felállítanak. Mindkét nap reggeltől estig játszóház várja a legkisebbeket óriás fajátékokkal.

  Szombaton fellép a Makám együttes, később pedig a Hórihorgas Mulattatók érkeznek, akik gólyalábas lovagi viadalt mutatnak be. Szintén szombaton a moziban a Lúdas Matyit lehet nézhetik meg a látogatók.

  A könnyűzenei koncertek sorát Bereczki Zoltán nyitja, majd a Moson Big Band és Horváth Meggie is fellép. Később a Madách Színház a Meseautó című produkciót adja elő, az estét pedig Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje zárja.

  Augusztus 20-án délelőtt ünnepi szentmisét és kenyérszentelést tartanak a mosoni Nepomuki Szent János Plébániatemplomban. A városi ünnepség ezt követően a Szent István szobornál folytatódik.

  A Szent István király úton vasárnap több mint húsz mesterséget ismerhetnek meg a látogatók, elkészítik a Szigetköz legnagyobb halászlevét Buday Péter mesterszakács segítségével, kora délután pedig a Bóbita Bábszínház óriásbábos játékkal és lovagi tornával lepi meg a legkisebbeket.

  A délután nagy részében fúvós fesztivált tartanak, ahol a két házigazda, a Kühne Koncert Fúvószenekar és a MOFÉM Fúvószenekar mellett a németországi Stadtkapelle Bopfingen és a szlovákiai Myjava Fúvószenekar lépnek fel.

  Az esti koncertsorozat előtt a Fehér Ló Közösségi Házban Vecsei László Ezékiel Szerelmes városok című kiállítása nyílik. Az este ByeAlex és a Slepp fellépésével indul, később a Wellhello és a Kelemen Kabátban ad koncertet.

  Részletes információkat a közösségi oldalon talál.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!