Vakációs fásultság ellen ajánljuk: kalandparkok gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek

Ha a mezei játszótér már kevés, hogy a gyerek felesleges energiáit lekösse, vigye oda, ahol minden erejét, ügyességét latba kell vetnie a sikerélményhez: azaz kalandparkba. Csúszás harminc méteres mélység fölött a drótkötélpályán, kalandösvények, íjászat, airsoft, terepbringók és csata vízigömböcben: mutatjuk, hol nyílik erre lehetőség a nyár végéig.

A nyár egyik, ha nem a legfontosabb előnye a rengeteg szabadban tölthető idő. Akinek gyerekei is vannak, biztosan tudja, hogy mennyit dob a kölyök fejlődésén, ha az iskolában töltött hónapok után végre kúszhat-mászhat kedvére. Ha még fejlesztésben is gondolkodik, a kalandpark kézenfekvő választás: a nagymozgások és az egyensúlyérzet javulásával a gyerek az iskolában is jobban teljesít majd, nem beszélve az önbizalomról, amire garantáltan szert tesz a pályák teljesítése után. Most olyan helyeket mutatunk, melyek csak nyáron vannak nyitva, érdemes tehát kihasználni a jó időt, és ellátogatni valamelyikbe.

Galéria: Nyári kalandparkokFotó: Serpa Kalandpark

 Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő

Balatonfűzfőn, a Balatoni bob és az Uszoda szomszédságában található a Serpa Kalandpark, melynek nem titkolt célja a természetes mozgás elősegítése természetes környezetben. Hat éves kortól várják a csúszni, mászni vagy lőni vágyó látogatókat, de a mászótornyon már három éves kortól lehet próbálkozni, mert itt hat különféle nehézségű feljutási lehetőség van. A mászás kizárólag hevederrel, a kalandpark munkatársának jelenlétében történhet, aki javaslatot is ad a útvonalra. A torony magassága kilenc méter.

A kalandpark kínál még drótkötél-csúszdát, amely főleg azoknak ajánlott, akik tériszonyuktól vagy sebességtől való félelmüktől szeretnének megszabadulni, ugyanis az indító állomás tíz méter magasan található. A legnagyobb mélység, amely fölött a kalandor átsuhan, tizenkét méter.

Kalandösvényekből összesen hetet alakítottak ki. A gyermek kezdőtől a felnőtt profi szintig mindenki megtalálja itt a számítását, ezek a nehézségi fokokban és a hosszban egyértelműen különböznek. A legkisebbeknek szóló Vuk úton 120 centiméteres magasságtól lehet próbálkozni.

A Serpa Kalandparkban egy háromállásos íjászpályán is kipróbálhatjuk magunkat, nyolc és tizenöt méteres távokon. Természetesen eltérő erősségű íjak vannak, hogy hat-hét éves kortól mindenkinek legyen esélye a sikerélményre.

A nyári szezonban minden nap 10 és 19 óra között vannak nyitva.

Terepbringózás Gyenesdiáson
Galéria: Nyári kalandparkok
(Fotó: Kalandpark - Gyenesdiás / Facebook)

 Öko-kalandpark, Gyenesdiás

A Balaton északi partján található Gyenesdiás mindenképpen jó célpont, hiszen akad itt egy Kék Hullám zászlóval kitüntetett játékstrand is. Ha erre nyaral, ne hagyja ki a kalandparkot sem, mely négy hektáron hetven akadályt kínál. A Kalandpark a gyenesi Lidóstrand mellett található és a strandon keresztül közelíthető meg.

Akad itt két gyermekpálya és egy lecsúszópálya a százharminc centiméternél alacsonyabb versenyzőknek, aztán két junior pálya és lecsúszópálya, valamint két felnőtt pálya és egy hat akadályos csúszópálya a legnagyobbaknak. Minden akadályt úgy alakítottak ki, hogy korhatártól és súlytól függetlenül bárki használni tudja, aki elég bátor, és izgalmat illetve tartalmas szórakozást keres. A vendégeket szakképzett animátorok kísérik a parkban.

Ezenkívül két trambulin, gyereksarok és terepbringók várják az érdeklődőket; a bringók négy-öt éves kortól használhatók.

A kalandpark augusztus 31-ig minden nap nyitva tart 10 és 19 óra között. Rövidebb nyitva tartással, illetve hétvégente még a tavaszi és őszi hónapokban is üzemel. A belépőjeggyel két órát lehet a parkban tartózkodni.

Mit viseljünk és mit ne? Gyakorlati tudnivalók
A részvételhez utcai öltözet megfelelő, de a legjobb, ha sportruházatot és zárt edzőcipőt visel. A falmászáshoz a puha szandál és a papucs alkalmatlan, helyettük inkább mezítláb vágjunk neki. A kalandösvények is csak cipőben, vagy szandálban teljesíthetők. Sportos, az évszaknak megfelelő öltözéket válasszunk, amit nem félünk egy kicsit összekoszolni!
Nyaklánc, gyűrű és nagy fülbevaló használata balesetveszélyes, ráadásul ezek könnyen megrongálódhatnak, elszakadhatnak, ha esetleg beakadnak valahova. Talán mondani sem kell, hogy a bevásárlószázast és hasonlókat a zsebünkből mászás előtt ürítsük ki, mert kellemetlen meglepetésben lehet részünk (nem is beszélve arról, aki épp alattunk tartózkodik)!

 Alföld Gyöngye Kalandpark, Orosháza

A minőséget megfizethető áron kínáló Gyopárosfürdőt már többször ajánlottuk, és jó tudni, hogy ha Orosházán járunk, a fürdőzést kalandparkozással is feldobhatjuk, a két élmény ugyanis csupán öt perc sétára van egymástól. Itt egy ötven hektáros ősparkban található az Alföld Gyöngye Kalandpark, melynek legnagyobb attrakciója egy összefüggő, nyolcszáz méter hosszú pálya ügyességi akadályokkal és tizenöt csúszó elemmel, melyen kötélen függő akadályok és drótköteles akadályok felváltva találhatók meg. A leghosszabb csúszó pálya kilencven méter hosszú.

Alföld Gyöngye, Orosháza
Galéria: Nyári kalandparkok
(Fotó: Alföld Gyöngye Kalandpark)

 A kalandparkon kívül két külön akadály is található, az egyik ilyen egy mászófal, ahol egy mászófán, egy kötélhágcsón és egy kötéllétrán kell felmászni. A másik feladat a rekeszépítés, ahol magunk alá bepakolt rekeszeken kell feljebb jutni egy moderátor segítségével, aki biztosít mászás közben. A két és öt év közötti, száznegyven centit még nem elérő gyermekek pedig a kis akadálypályán tehetik próbára magukat: itt kilenc pici akadállyal, trambulinnal, egy kis játszótér elemeivel és függőhidas sétával várják őket. A nagypályát száznegyven centiméteres testmagasság felett próbálhatjuk ki.

A Kalandpark június 16-tól egészen nyár végéig minden nap nyitva tart, 10.30-tól 19 óráig. A nyár végét ez esetben a nagyobb lehűlés, az idő jelentős romlása jelenti, ami után a közeljövőben már nem várhatók kellemes, meleg, szabadtéri programra alkalmas napok.

Galéria: Nyári kalandparkokFotó: Old Lake Kalandpark

 Old Lake Kalandpark, Tata

A tatai Old Lake golfpálya mellett található kalandparkban ősfákat és épített oszlopokat is használtak a pályák kialakítására. A gyakorlópályán kívül két pályát alakítottak ki száz és százötven centiméter közötti gyerekeknek; egyet az ennél nagyobb fiataloknak, felnőtteknek.

Bár az animátorok folyamatosan jelen vannak, és igyekeznek mindenkire figyelni, ezeken a pályákon nincs egyéni kíséret, mindenki maga csatolja be magát (vagy gyermekét), és ügyel a saját biztonságára.

A pályák teljesítésére két és fél óra áll rendelkezésre. Ezalatt annyiszor mászhatnak végig a kalandorok a pályán, ahányszor csak akarnak. Ha pedig a végén megéheztünk, a golfklubból rendelhetünk pizzát, melyet kiszállítanak nekünk, és a hűs fák árnyékában elfogyaszthatjuk.

A nyár végéig (a zárás pontos ideje szintén időjárásfüggő) mindennap 10 és 18 óra között mehetünk, pénztárzárás 15.30-kor.

Csata vízigömböcökkel az OxygenbenGaléria: Nyári kalandparkok(Fotó: Oxygen Adrenalin Park)

 Oxygen Adrenalin Park, Mátra-Sástó

Nem mindegyik kalandpark születik egyenlőnek, és azt kell mondjuk, hogy a mátra-sástói Oxygen Adrenalin Parkban a bőség zavarával fog küzdeni, aki gyermekét elviszi.

Erdei tornapályától az elektromos jet ski-n át a vízigömböcökig minden megtalálható itt. A játékgyűjtemény előnye, hogy lehet választani attól függően, mennyire bírja az ember az adrenalint. Ha nagyon, akkor a 360 fokos átfordulós hintát vagy a water rollert javasoljuk, ahol egy nagy hengerben, akár egy felfújt mókuskerékben, a vízen járhatunk.

A fő attrakció egyértelműen a canopy, vagyis az alpesi csúszdapálya, amely a kőbánya fölött kétszázharminc méter hosszan ível át. A harminc méter magas drótkötélen átcsúszva csodás a panoráma a Mátrára és Gyöngyös városára. Ez a játék már öt év és száznegyven centiméter fölött kipróbálható, mert a kisebbek tandemben csúszhatnak a nagyobbakkal. Ez a pálya esős és szeles időben értelemszerűen nem működik.

Nézni is rossz, de a félelem legyőzésére pont ezért alkalmas: a canopy-pálya induló állomása az Oxygenben
Galéria: Nyári kalandparkok
(Fotó: Oxygen Adrenalin Park)

 Aztán mit lehet még itt csinálni? Kétszemélyes hajtánnyal döngetni, vízi akadálypályán végigmenni (a parton állók nagy derültségére, ha a vállalkozó szellemű a vízbe pottyan), quadozni és trükkös kerékpárokat kipróbálni – igen, ahhoz hasonlókat, amiket eddig csak múzeumokban láttunk a múlt század elejéről. A nyári melegben bizonyára jó hír, hogy van itt egy kalózhajó, melynek fedélzetéről vízágyúkkal lőhetjük a közelben tartózkodókat! Aki pedig elfáradt, az felülhet a helyi kisvasútra, az Oxygen Expresszre.

Ez a kalandpark tavasszal és ősszel 10 és 18 óra között tart nyitva, de ne feledje: mint azt fent is jeleztük, egyes játékok használata a jó időtől függ. Télen kizárólag a bobpálya üzemel. Nyáron, egészen augusztus 31-ig 9 és 19 óra között bobozhatunk, minden további játék 10 és 19 óra között tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek