Kocsizzon el Kocsra kocsit tolni!

  Kocsizzon el Kocsra kocsit tolni!

   Július 14-15. között 21 csapat részvételével rendeznek kocsitoló fesztivált Kocson. A férfiak 1500 méteres távot teljesítenek, a női csapatok távja ennél kissé rövidebb – írja az MTI.

  Az ország minden részéből, valamint Kocs testvértelepüléseiről érkezett csapatok egy 380 kilós, hagyományos, fa kerekekkel szerelt kocsit tolnak végig időre a Komárom-Esztergom megyei település főutcáján, megküzdve a lejtőkkel és az emelkedőkkel.

  Szombaton a felnőtt csapatok háromszáz méteres előfutamon mérkőznek meg. Ekkor tartják a gladiátor és az amazon futamot is, ahol egy-egy férfinak és nőnek egyedül kell mozgatnia a kocsit 1200 és 300 méteres távon, illetve ekkor versenyeznek az iskolások öt fős csapatai is.

  Vasárnap délelőtt a résztvevők saját készítésű járműveket vezetnek, amelyet nem hajthat akkumulátor és belső égésű motor. A korábbi években a közönség levegővel, pedállal, akkumulátoros fúrógéppel és napelemmel hajtott szerkezeteket láthatott.

  Kocson egy 66 makettből álló kiállítást is megcsodálhat ingyenesen Fotó: Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál / FacebookForrás: Travelo

   A felnőtt csapatok versenyére délután négy órakor kerül sor. A kétnapos fesztiválon a látogatók megtekinthetik a kocsi fejlődéséről rendezett kiállítást, kézművesek és helyi termelők áruiból válogathatnak és kovácsbemutatón vehetnek részt.

  A fesztivált annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a „kocsi" szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!