Hatméteres hidak épülnek a Széchenyi téren

  Vízi felvonulás, hídépítés tésztából, és tárlatvezetések a rakpartnál horgonyzó hajókon és a Lánchíd lánckamrájában - ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket a Hidak és Hídépítők napján szombaton, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban.

  2016-os vízi felvonulás a Hidak és Hídépítők napjánFotó: Hídépítők Egyesülete

  A szervezők közleménye szerint a magyar hídépítő szakma legjobbjai veselkednek neki, hogy a Széchenyi István téren, a Lánchíd tövében tetőlécekből, ragasztószalagból és szögekből hidakat építsenek szombaton. Az építmények ugyan csak hatméteresek lesznek, de a néhány perc alatt elkészített szerkezeteken át kell tudni kelni, valamint egy 10 kilós súlyt is át kell rajta vinni.

  A hagyományosan május végén, Szent Nepomuk napján szervezett programot vízi felvonulás nyitja meg, evezősök, sárkányhajósok, kajak-kenusok, a Magyar Honvédség AM dunai hadihajója, a Katasztrófavédelem Szent Flórián tűzoltó hajója, a Mahart PassNave Tersus hajója és egyéb motoros hajók részvételével.

  Napközben tárlatvezetést szerveznek a Lajta Monitorhajón, a Kossuth Múzeumhajón, de látogatás lehet tenni a Lánchíd lánckamrájában is, valamint lesz tésztahídépítés és -törés, kiállítások és Széchenyi István életéről szóló kvízjáték is.

  Az eseményhez kapcsolódva a Hídépítők Egyesülete és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány a Lánchíd alapkőletételének 175., valamint Széchenyi Ödön nevezetes, 2000 kilométer hosszú hajóútjának 150. évfordulója alkalmából Széchenyi a hídépítő címmel emlékülést és Széchenyi emlékek nyomában címmel kiállítást is szervez.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!