Kollektív tollfosztás lesz hétvégén a szentendrei skanzenben

Finom falatokkal, zamatos újborokkal, kaláka munkákkal és harsány mulatozással búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén november 12-én és 13-án.

Az éves gazdasági, szántóföldi teendőket november 11., azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, és ezzel párhuzamosan a kalákában történő vidám munka a házakban. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Fotó: Szentendrei skanzen

A kétnapos Szent Márton Újborfesztivál és Libator gondoskodik arról, hogy látogatói elkerüljék ezt a fenyegetést: a Jászárokszállási Fogadóban ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban tíz családi pincészet kínálja kézműves újborait.

Miközben a minőségi nedűk kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon a literatúrát kedvelő felnőtteket irodalmi borkóstoló, a gyerekeket irodalmi szörpkóstoló várja. Aki őszi csemegékre vágyik, az majszolgathat illatos sült gesztenyét, tököt, sült almát vagy fogyaszthat kürtőskalácsot, kenyérlángost a forró tea és a forralt bor mellé. Aki ezek után még mindig fázik, az élő népzenés táncházban melegedhet ki.

A híres Lajta néptáncegyüttes tagjai is táncba invitálják a látogatókat Márton-napi búcsújukon, és nem marad el a közös lovaskocsi-díszítés és a látványos lovaskocsis felvonulás sem, és érdemes részt venni az együttes mulatságos legényavatásán is. A tollfosztóban a látogatók a finom meleget árasztó kemencék és kályhák mellett bekapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, és részük lehet a szántóföldi munkák lezárulását követő kedélyes hangulatban. Miközben jár a kezük, a Hagyományőrző Óvónők mókás történetekkel, tréfás dalokkal szórakoztatják a munkálkodókat.

A gyerekek az őszhöz és a libához illeszkedő kézműves foglalkozásokon élhetik ki alkotóvágyukat, így sorra készülnek majd a két nap során a textillibák, a gesztenyebábok, és a Márton-napi lámpások. A programot mindkét este őszbúcsúztató koncert és tánc zárja. A részletes programról itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek