Középkori mulatságot tartanak hétvégén a Diósgyőri várban

Szeptember 25-én a Diósgyőri várban azt a különleges történelmi pillanatot ünneplik, amikor 1381-ben egész Európa a Bükk lábánál fekvő vadászkastélyra figyelt.

1381-ben ugyanis a velencei dózse díszes kíséretével érkezett Nagy Lajos király várába, hogy a hosszú háborúskodást lezáró turini békekötést ratifikálja. Pompás öltözékű követek, szemet gyönyörködtető kincsek hirdették Velence nagyságát és behódolását Nagy Lajos előtt. Egy különleges történelmi pillanat volt ez, amikor Diósgyőr vára felkerült a világtörténelem térképére.

Fotó: mimi / Travelo

 A turini békekötés szeptember 26-i ratifikálását, és egyben az olasz és a magyar kultúra találkozását eleveníti föl a Diósgyőri vár hétvégi programja, amelyen a közös történelmi emlékek és események látványos megelevenítése mellett ezen a napon is törekszenek egymás kincseinek megismerésére - olvasható a közleményben.

A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend és olasz barátaik hagyományőrző bemutatókon és drámajátékon keresztül idézik meg Nagy Lajos király udvarát és a velencei dózse érkezésének pillanatát. A Diósgyőri vár régész szakértője, dr. Lovász Emese, a korabeli hatalmi viszonyokat is bemutatja előadásában, de a békét a Hollóének Hungarica muzsikájával és középkori étkekkel is megünneplik majd vasárnap a Diósgyőri várban. A program várbelépővel látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek