Ezek miatt érdemes gyerekkel utazni Gyulára

Interaktív kiállítás, vár, Aquapalota, Gumiland, száguldozás a városban különböző kerékszámmal, és tengernyi finomság. Gyulán nem lehet unatkozni, a gyerekek pláne nem tudnak. Mondjuk, miért.

Imádjuk Gyulát. Hogy miért? Mert a város történetéről rengeteget lehet tanulni úgy, hogy az egész egy nyaralásnak van álcázva. Mert itt a vendéglátók figyelnek arra, hogy a helyi termelőktől vásárolják az élelmiszereket, és azt készítsék el vendégeiknek. Persze azért is szeretjük Gyulát, mert itt tényleg minden korosztály talál magának való programot az idősebbektől a legkisebb látogatóig. Ráadásul a gyulaiak hihetetlenül humorosak. El tudja például képzelni, hogy lehet úgy is mesélni egy Petőfi szoborról, hogy az vicces legyen? Na ugye. De inkább mutatjuk részletesebben, miért érdemes gyerekkel együtt Gyulára utazni.

Almásy-kastély
Galéria: Gyula gyerekkel
Fotó: Almásy-kastély Látogató Központ

Mert az Almásy-kastélyban van az egyik legtutibb hazai kiállítás

El tudja képzelni azt a szituációt, hogy a gyereket úgy kell kivonszolni egy múzeumból? Nyilván, van pár érdekes kiállítás, de hol találunk olyat, amivel egyszerre ismerhetik meg a '48-as szabadságharc és forradalom történetét, megtudják, hogy milyen volt az élet egy 1800-as évekbeli úri kastélyban, és mindeközben végig jól szórakoznak? Márpedig a nemrég felújított Almásy-kastély Látogatóközpontja pontosan ilyen kiállítás. Itt a legmodernebb technika és a történelem kéz a kézben jár, szinte észrevétlenül röppen el egy délelőtt vagy délután a kiállításon.

Almásy-kastély
Galéria: Gyula gyerekkel
Fotó: Almásy-kastély Látogató Központ

Mert jól ki lehet fárasztani a gyerekeket

A gyönyörű Gyulai Várfürdő közvetlenül az Almásy-kastély mellett található, így akár strandolás közben is megcsodálható az épület. Van egy külön részlege, az Aquapalota, ahol ugródeszkáról ugrálhatunk a mély vízbe, különböző csúszdákon csúszkálhatunk, és ahol a legkisebbeknek az egyik medencébe még egy kalózhajót is építettek. A strandon számos izgalmas játék várja a kicsiket, többek között egy bátorságpróba is, amit egy mesére fűztek fel.

A történet szerint a régen elveszett Gyulai Vár kulcsát egy dobozban találták meg, amelyet rettenetes lények őriznek. A dobozba pedig mindenképp be kell nyúlni ahhoz, hogy a kulcsot kivegyék onnan, és ki lehessen vele nyitni a várkaput. Ha azonban ezt sikerül megszereznie a bátor lovagnak vagy úrhölgynek, akkor egy ajándékba kapott lila karszalaggal adhatja mindenki tudtára a strandon, hogy ő bizony kiállta a bátorságpróbát.

Kalózhajó a legkisebbeknek
Galéria: Gyula gyerekkel
Fotó: Mirkó Anna / Travelo

A gyerekek nemcsak a kulcskeresgélést, de a Gumiland-et is szeretni fogják. Itt többfajta légvárban lehet ugrálni, csúszni, mászni, és persze jól elfáradni. Közös családi programként azonban a Bár-ka kávézót ajánlanánk. Mert amíg a gyerekek a kávézó játszóterén rohangálnak, addig a szülők teljes nyugalomban sörözhetnek, borozhatnak, vagy a kávé mellé megehetnek egy szelet süteményt.

Mert a közelében szabadstrandon is lehet fürdeni

Nem messze Gyulától, a Szanazugban, a Fehér és a Fekete Körös találkozásánál van egy klassz strand. Ha esetleg túl nagy a tömeg a Várfürdőben, vagy szívesebben fürdenek természetes vizekben, akkor irány a Gyulától kocsival 5 perces útra található Szanazug! Számos hajókirándulás indul innen, de lehet vízi biciklizni és egyszerűen csak élvezni a természet csöndjét.


Mert finomakat lehet enni

A gyulaiak nagyon ügyelnek arra, hogy a helyi termelők termékeit vásárolják, készítsék el és szolgálják fel asztalaikon. És bár a gyerekek hajlamosak arra, hogy olyan dolgokat találjanak gusztának és finomnak, amikben szemernyi természetesség sincs, Gyulán ez tényleg másképp van. Itt szinte mindenhol, minden étel friss gyümölcsből és zöldségből készül, a legtöbb helyen nagyon komolyan figyelnek a minőségre.

Ha például az ember a Várkonyi Bisztróba téved, és málnás limonádét kér, akkor biztos lehet benne, hogy italába valódi málnából készült sűrítményt kap, és nem színezett szirupot. Persze ebből a szempontból a gyerekek az Almásy-kastély kávézóját is szeretni fogják, ahol nemcsak 19. századi receptek alapján készült süteményeket, de gyönyörű, színes limonádékat is kóstolhatnak.

Mert több guruló járgányon nézhetjük meg a várost

Bringóhintó, Thomas a gőzmozdony, airwheel, vagy az 1920-as éveket idéző járgányok – csak néhány darab a rengeteg guruló alkalmatosságból, amelyekkel bejárhatjuk az egész várost. Bár nincs korhatárhoz kötve, de az airwheelt csak 120 centinél magasabbak használhatják. Gyulán kicsi a forgalom, és a helyiek már megszokták a két keréken száguldókat, így figyelnek is rájuk. Sőt, akár vezetett túrára is befizethetünk, ahol a túravezető miután megtanította az airwheel használatát, a város érdekességeiről is mesél. A Thomas gőzmozdonyon már felvételről megy a tájékoztató szöveg - itt inkább maga a vonatozás a legnagyobb szám, a gyerekek pedig imádják.

Tamás, az oktatónk és idegenvezetőnk, épp azt magyarázza, hogyan ne pottyanjunk le a járgányról
Galéria: Gyula gyerekkel
Fotó: Mirkó Anna / Travelo

Mert itt játszva lehet tanulni

De talán a város humora volt az, ami leginkább lenyűgözött minket Gyulán. Igen, egy kisváros, humorral, ahol megannyi titok, történet és legenda rejtőzik. Olyan tudásanyag, ami sokat segít a felcseperedő korosztálynak, hogy ne unják kockásra a fejüket irodalom, történelem, vagy éppen az énekórán.

El tudja például képzelni, hogy lehet egy Petőfi szoborról úgy mesélni, hogy az vicces, kimondottan nevettető legyen? És azt tudta, hogy a Himnusz zenéje úgy keletkezett, hogy Erkel Ferencet a pályázat leadásának határideje előtt pár nappal bezárták szobájába, és azt mondták neki, „Innen ki nem jössz, amíg nincs meg a Himnusz zenéje"? Na és azt, hogy a város leghíresebb köztéri szobra forgalomlassító hatású? Pedig a helyiek, az idegenvezetők és a vendéglátók rengeteget tudnak mesélni nemcsak Gyuláról, egész Magyarországról, és alig várják, hogy ezt elmondhassák minél több látogatónak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek