Focitörténeti kiállítás és dinók a Millenárison

Eredeti Messi- és Ronaldo mezek, az Aranycsapat futballcipői, hatalmas dínók és játékok a 20. századból: három izgalmas kiállítás is startol június 22-én Budapesten.

Két izgalmas kiállítás látható szerdától két hónapon át a Millenáris parkban. Az első, a Gooól! című olasz gyűjtemény a futballtörténelem emlékezetes játékosait, mezeit, cipőit, kupáit és egyéb relikviáit mutatja be, írja az MTI.

Mások mellett Cruyff, Garrincha, Zico, Gullit, Rivera, Cristiano Ronaldo és Messi eredeti mezei, az Aranycsapat játékosainak futballcipői, a FIFA Világkupa másolata, Puskás spanyol útlevele vagy Gordon Banks kesztyűje szerepel a Gooól! című kiállításon. A látogatók egy tablet segítségével a termeken végighaladva követhetik az általuk kiválasztott játékos emlékezetes pillanatait.

Fotó: Nemzetközi Focitörténeti Kiállítás a Millenárison

A világjáró tárlat különlegessége, hogy most kiegészül a Puskás Intézet által a szervező Future Exhibition Group számára rendelkezésre bocsátott ritkaságokkal, az Aranycsapat játékosaihoz köthető relikviákkal.

A Gooól! című, augusztus 22-ig tartó kiállításon a focicipők, a labdák fejlődése éppúgy nyomon követhető, mint a sportág történetét meghatározó játékrendszerek, a meghatározó játékosok pályafutása vagy a világversenyek története. Szerepel a kiállított relikviák között egy fűzős bőrlabda a 19. század második feléből, egy focicipő 1920-ból, Lev Jasin szovjet csodakapus CCCP feliratú meze, Iker Casillas kesztyűje, a nemrég elhunyt holland legenda, Johan Cruyff Barcelona-meze, Ronaldinho 10-es PSG-dressze, Zico szintén 10-es Flamengo-meze, a Garrincha által viselt 7-es vagy a brazil Ronaldo 10-es pólója az Interből.

Látható az eredeti Interkontinentális Kupa, a Rimet-kupa replikája, régi csapatfotók, zászlók, érmek, kupák az Aranycsapat idejéből, a Francia Labdarúgó Szövetség által Puskás Ferenc 70. születésnapjára ajándékozott falabda titkos fiókkal, egy óntál Németországból Grosicsék képével és még számos érdekesség. A látogatók interaktív játékban mérhetik össze kedvenceikből összeállított csapatukat a géppel, a jegyvásárlók között a tárlatot követően a szervezők kisorsolnak egy magyar válogatott mezt.

Dinók és más őslények

A Living dinosaurs - Őskori állatkert című argentin kiállításon életnagyságban láthatók a több millió évvel ezelőtt élt lények, szintén a Millenárison. A tárlatot eddig 26 országban több mint nyolcmillióan látták. A szintén augusztus 22-ig megtekinthető kiállításon több tucat életnagyságú, mozgó, hangeffektusokkal kiegészített őslény tekinthető meg. A gyerekek interaktív módon ismerkedhetnek meg a félelmetes dinókkal, és megcsodálhatják a jégkorszak meghatározó állatait, köztük a hatalmas mamutokat is. Lehet dinón lovagolni, a legkisebbek pedig felülhetnek a dinó kisvasútra is.

Társasjátékok és babaházak

Magyarország 1990 előtti emblematikus polgárai játékait, többek között babákat, autókat, építőkockákat, társasjátékokat, miniatűr babaházakat, valamint a játékgyártás történetét mutatja be az a kiállítás, amely Játék a városban címmel június 22-től látható az Óbudai Múzeumban Budapesten.

Népessy Noémi igazgató a kiállítás keddi budapesti megnyitóján felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeum állandó tárlata tematikájában szakít a hagyományos fiú-lány játékok hangsúlyozásával és a város témakörében mutatja be a hazai polgári játékokat a múzeum gyűjteményéből 1200 darab tárgyon keresztül.

A közönség kultúrtörténeti, pszichológiai, neveléstörténeti, gyártástechnológiai kontextusba helyezve ismerheti meg az egyes tárgyakat és tematikus egységeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek